Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ягодите и краставиците защитават от деменция

Вещество, открито в ягодите и краставиците, предотвратява загубата на памет (деменция) – казват учени от САЩ. Става въпрос за съединение от групата на флавоноидите – физетин. 

yagodi-keastavici-demenciya
Деменция и хранене

„В предишно изследване ние показахме положителния ефект от физетина върху паметта на здрави животни,“ – казва д-р Памела Майер, ръководител на изследователския екип. „Сега ние сме в състояние да продължеим проучванията от ефекта на това вещество върху порода мишки, които често развиват симптоми на болестта на Алцхаймер.“

Преди десет години д-р Майер и колегите й установили, че физетинът предпазва нервните клетки в мозъка от стареене. След това учените са успели да се хвърлят светлина върху потенциалния механизъм на това положително влияние: в серия от експерименти, които са извършени както в клетъчни култури, така и при мишки, е установено, че физитинът има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено по отношение на нервната тъкан.

„По този начин, ние осъзнахме, че физетинът има редица свойства, които могат да бъдат много полезни в борбата с болестта на Алцхаймер,“ – казва Майер.

Затова учените решили да тестват тези неща върху специална порода мишки, които поради наличието на определени мутации често развиват клинична картина на болестта на Алцхаймер. От тригодишна възраст тези животни са хранени с добавка физетин. След известно време учените са започнали да тестват тяхната памет и познавателните им способности. За тази цел мишките се поставят в лабиринт. Оказало се, че животните, които не са хранени с физитин, лошо се движат в лабиринта и обикновено показват по-слаби познавателни способности в сравнение с техните колеги, които са получавали чудото флавоноид.

Работата по изследване на клетъчните култури дава надежда, че физитинът ще намали броя на амилоидните плаки, които са основен патологичен субстрат на болестта на Алцхаймер. Изследванията продължават.

 

 

 

Маслините пазят от Алцхаймер

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *