Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Левурда (див чесън) – за какво помага?

Левурда или позната още като див чесън, е широко позната билка, която повлиява на редица заболявания, а е използвана и в кулинарията

Днес ще ви запознаем с едно изключително полезно за здравето ни растение, което носи името левурда или див чесън. Левурдата е позната от дълбока древност. Използва се като билка, консумира се и в сурово състояние – подходяща е за салати, а в сушен вид се прилага като подправка за супи и ястия.

Активните съставки в ароматната левурда са витамини, действат като естествен антибиотик и снабдява организма ни с важни микроелементи, съобщава Агроновините.

levurda
Левурда е изключително полезна билка

Важно е да се отбележи, че в диворастящ вид зелената левурда цъфти с красив бял цвят в периода от април до юни. Най-често тя може да бъде открита по планински била и в широколистни гори с надморска височина от 1100 метра.

Внимавайте, когато берете левурда, тъй като листата й напомнят на красивата, но и отровна момина сълза. Затова е необходимо да разтъркате между пръстите растението и ако то отдаде от специфичния чеснов мирис, ще сте спокойни, че ще си наберете левурда.

Друго важно условие е да не берете дивият чесън с коренчетата, тъй като той е многогодишно растение и ако го берете с корена, ще го изтриете.

Препоръчва се брането на левурда да се извършва рано напролет, преди растението да е цъфнало, тъй като тогава ценните му за здравето ни съставки са най-силни.

А ето и за какво помага безценната левурда.

На първо място тя повлиява на стомашно-чревната флора. В сока на растението има антимикробни съставки. Когато се консумира в умерени количества дивият чесън засилва отделянето на стомашен сок и храносмилателни ензими.

Важно е да се отбележи, че хора с проблеми със стомаха – язва, гастрит, панкреатит, не бива да консумират левурда, тъй като това растение засилва симптомите на тези болести.

Левурдата помага и при разширяване на кръвоносните ни съдове. Тя предпазва от различни сърдечно-съдови заболявания, спомага за понижаване на нивата на кръвното ни налягане. Дивият чесън също така сваля лошия холестерол.

Зеленото растение помага и при така нареченото „атлетично стъпало“. То се получава от гъбички по пръстите на краката. Оказва се, че левурдата има ясно изразено фунгицидно действие и чрез нея успешно се повлиява на подобни кожни проблеми.

Ако имате подобен проблем е необходимо да си приготвите следната смес. Счукват се няколко листа от дивия чесън и ги смесвате със зехтин, така, че да накиснат листата. След два дни сместа е готова за прилагане. Мажете засегнатите места с тази смес поне 2-3 пъти на ден, докато не отстраните проблема.

магнитна гривна
Магнитна гривна против високо кръвно

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *