ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо стопените килограми се завръщат?

За много хора това е истинска драма: успяваш да стопиш килограми, но не след дълго те се завръщат. Защо?

zdrawoslowni-hraniИма поне шест причини, поради които резултатите от успешните диети се заличават (medikforum.ru). Ето кои са те:

  • Забавяне на метаболизма. Когато сте на диета и поемате физически натоварвания, изгаряте повече от обичайните калории – и в същото време поемате по-малко. Ако спрете спорта, изгарянето обяснимо се редуцира: по-малко калории, но и по-бавно усвояване и разграждане. Знаете какво означава забавен метаболизъм. Изгарянето на по-малко калории неизбежно създава условия за трупане на „резерв”.
  • Недостиг на сън. Продължителният нощен сън балансира енергийния ни метаболизъм и пази талията от нарастване. При хронично недоспиване изпитваме енергиен глад и се опитваме да го заситим с различни храни. Освен това при подобни условия в организма се отделя по-голямо количество от хормона грелин, който ни подтиква да хапваме още и още. Същевременно се очертава недостиг на хормона лептин, който потиска апетита. Като прибавим и забавения метаболизъм, ясно е какви ще са последиците.
  • Липса на запасен план. Когато празнувате победа над килограмите след успешна диета, наясно ли сте какво ще правите след това? Ако не продължите с балансираното хранене и се върнете към предишните си навици, ще си получите килограмите обратно.
  • Слаба воля. Чували сме митове за силата на волята – но на всеки човек е отредено само определено количество успешен самоконтрол в рамките на деня. Ако ви е необходима много енергия, за да се сдържите и да не погълнете парче шоколад, няма да имате ресурс за борба срещу други нездравословни храни. Силата на волята трябва да се използва разумно и да не се пилее за глупости.
  • Стари навици. Контролът върху храненето е свързан не само с това – какво имате в чинията, а и какви са обстоятелствата. Ако сте свикнали да се срещате с приятели в ресторант, където похапването е част от ритуала на общуването, вие може и да не забележите как нарушавате правилата. Същото е със сандвича пред компютъра, с кофичката пуканки в киното и т.н. Важно е да се замислите върху такива навици и да си дадете сметка дали и те нямат принос за килограмите ви.
  • Неправилно физическо натоварване. Правете го под контрол, съветвайте се със специалист! Физическите натоварвания променят не само мастните възглавнички, но и мускулите. Скуката при повтарянето на едни и същи упражнения е нещо разочароващо, но по-неприятно ще е ако установите, че килограмите ви не се променят.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *