Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при хемороиди

Хемороиди това са разширени вени в много неудобна част от тялото. Част от тях кървят, други – не. Обикновено се появяват след хроничен запек, по-често при хора в напреднала възраст, когато мускулите на червата отслабват, особено при наднормено тегло и заседнал начин на живот. 

hemoroidi
Хемороиди и хранене

Хемороидите са често срещани и при бременните жени, вследствие на допълнителното натоварване, което бебето оказва върху вените на коремната кухина, и вследствие на отслабените кръвоносни съдове под влияние на хормоните на бременността.

Страдащите от хемороиди (с изключение на бременните жени) могат да обвинят типичния западен начин на хранене за неприятното си състояние, както и липсата на движение. Къде е решението на проблема? Яжте плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които са гаранция за редовен стомах, както и храни, които укрепват кръвоносните съдове.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Вода

Ако не пиете достатъчно течности, влакнините се превръщат в запичащо средство. Лечебен ефект има и ваната, за предпочитане със соли с магнезиев сулфат, които имат свойството да извличат течностите, задържани в хемороидните или разширените вени, и намаляват по-дуването и възпалението.

Минимален прием: Между 8 и 11 чаши вода от 250 мл или 2-3 л на ден.

Храни, които предпазват от запек

Тъй като запекът се смята за основна причина за появата на хемороиди, най-добре следвайте всички съвети в публикацията „Диета при запек”, като консумиране на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Влакнините са естествен лаксатив. Те попиват течността и я задържат в изпражненията, благодарение на което те преминават по-лесно през дебелото черво, а това означава по-малко усилия от ваша страна.

Влакнините могат да помогнат дори когато хемороидите налагат хирургична намеса. Датски учени наблюдавали 92 души, които се подложили на лечение на хемороиди чрез поставяне на еластични пръстени в основата им, за да се прекъсне кръвоснабдяването. Някои от пациентите били инструктирани да приемат овесена каша два пъти на ден, докато другите не променили начина си на хранене. Първите преминали през по-малко процедури за лечение на хемороидите и едва 15% от тях получили повторни хемороиди, в сравнение с 45% от другата група.

Минимален прием: Най-малко 25 г влакнини на ден, за препоръчване 35 г.

Пийте чай! Танините в чая имат кръвоспиращо действие и могат да намалят възпалението – направете компрес със студен черен чай и го поставете върху проблемния участък. Можете да го намажете и с паста, приготвена от смлени плодове на бъз и вода.

Ягоди, боровинки и малини

Колкото по-тъмен е цветът на плода, толкова повече флавоноиди има той. Флавоноиди се съдържат и в цитрусовите плодове, и в лука. Те помагат на тялото да се справи с възпаленията и укрепват стените на кръвоносните съдове. Според някои изследвания могат да намалят болката, кървенето, сърбежа и повторната поява на хемороидите. Плодовете като ягодите и боровинките удвояват лечебния ефект, като предотвратяват запека, тъй като са добри източници на влакнини.

Минимален прием: Включете % чаша черни боровинки, малини, червени боровинки, ягоди и дори череши към ежедневния си прием на плодове.

Къдраво зеле, спанак и други храни, богати на витамин К

Витамин К участва в съсирването на кръвта и тези храни могат да помогнат на хората с кървящи хемороиди.

Минимален прием: Препоръчителното количество витамин К е 65 мкг за жените и 80 мкг за мъжете, което лесно ще си доставите с порция къдраво зеле, спанак и други листни зеленчуци, броколи и дори зелен чай.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С

Може да помогне при кървящи хемороиди вследствие на запек. Витамин С подпомага лечебния процес, като намалява възпалението, участва в изграждането на съединителната тъкан в зоната около хемороидите и подобрява цялостното състояние на вените.

Доза: Започнете с 1000 мг и постепенно увеличавайте дозата, докато изпражненията станат меки. След това намалете приема, защото може да получите диария.

Магнезий

Този елемент е ефикасно слабително средство, защото съдейства за задържането на водата в изпражненията и ги прави по-меки.

Доза: 300-600 мг дневно.

Псилиум

Приемът на 25-35 г влакнини на ден е добро средство срещу запека и хемороидите. Ако не успявате да консумирате необходимите седем порции плодове и зеленчуци и три порции пълнозърнести храни, приемайте добавки с влакнини.

Доза: От 1 до 3 супени лъжици, разтворени във вода, на ден.

Бодилакс 

Бодилакс е хранителна добавка, която помага при запек и хемороиди. Билковият продукт подпомага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Можете да прочетете повече за Бодилакс ТУК!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *