ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при рак на белия дроб

Рак на белия дроб развиват много често пушачите! Тютюнопушенето е отговорно за 87% от смъртните случаи при рак на белия дроб. Ако пушите, трябва веднага да спрете.

rak na belia Разбира се, дори непушачите се разболяват от рак на белия дроб (пасивното пушене може да увеличи риска с 30%).

Освен да не посягате към цигарите, яжте повече плодове и зеленчуци. Шведски учени наскоро са открили, че хората (пушачи и непушачи), които консумират много зеленчуци, са двойно по-малко застрашени от рак на белия дроб. Зеленчуците предлагат огромно количество противоракови вещества, като каротеноидите в тъмнозелените, жълтите, оранжевите и червените зеленчуци. Малко повече броколи, папая и червени чушки в менюто ще ви помогнат да дишате по-леко. Това не бива да служи като оправдание да пушите.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като карфиола, брюкселското зеле и най-вече броколите дължат полезните си свойства на веществото сулфорафан, което се смята за едно от най-силните противоракови средства.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат и вещество, наречено индол-3-карбинол, което поправя нанесените от канцерогените щети на клетките, преди те да са се превърнали в туморни. Неслучайно много изследвания показват, че консумирането на много броколи и брюкселско зеле може да намали риска от рак на белия дроб с 40%.

Минимален прием: Най-малко четири порции от половин чаша на седмица.

Полезен съвет: Задушавайте броколите за 3-4 минути, докато станат хрупкави, за да получите най-голямо количество от полезното вещество сулфорафан.

Портокали, папая, праскови, червени чушки и моркови

Забелязахте ли какво е общото между тях? Всички те са с жълт или оранжев цвят, разбира се. Тези цветове се дължат на вид каротеноид (оранжево антиоксидантно багрилно вещество), който се нарича бета-криптоксантин и сякаш е създаден, за да предпазва пушачите. Резултати от изследвания показват, че високият прием на бета-криптоксантин понижава риска от рак на белия дроб с около 25%, а при пушачи – с 37%.

Минимален прием: Включвайте няколко червено-оранжеви плодове и зеленчуци като част от 7-10 препоръчителни дневни порции.

Соеви продукти

Според няколко малки изследвания хормонът естроген може да предизвика растеж на туморни клетки в белия дроб, както при рак на гърдата. В тази връзка учените вярват, че потискането на действието на естрогена може да забави и дори да спре развитието на раковите клетки в белия дроб.

Учените обясняват този процес така: раковите клетки в белия дроб имат естрогенови рецептори – нещо като паркоместа, резервирани за естрогена. Но подобните на естрогена вещества в соята (фитоестрогени, наречени изофлавони) могат да блокират тези места и да не позволят на „истинския“ естроген да „паркира“ там. В едно изследване на Центъра за ракови заболявания в Хюстън взели участие 3400 души – при тези, които консумирали повече храни, богати на фитоестрогени (соя, както и броколи, спанак и моркови, съдържащи фитоестрогените лигнани), рискът от рак на белия дроб бил намален с 46%.

Минимален прием: Учените смятат, че ежедневният прием на една до три порции соеви продукти, като тофу, соево мляко и едамам (млади соеви зърна), е достатъчен, за да се промени действието на естрогена. Ако храната ви е богата на плодове и зеленчуци, можете да ядете по-малко соеви продукти. Най-добре приемайте фитоестрогени от храната, а не добавки изофлавон.

Сьомга, сардини, скумрия и храни, богати на омега-3 мастни киселини

Някои изследвания показват, че комбинацията от цигарен дим и животински мазнини е предпоставка за развитие на рак на белия дроб. Ще намалите този риск, ако замените месото с риба, която е богата на омега-3 мастни киселини.

Белгийско изследване, което анализирало консумацията на риба в 36 страни в продължение на 30 години, стигнало до заключението, че приемът на повече тлъста риба намалява смъртността от рак на белия дроб.

Минимален прием: Изследванията показват, че между две и три порции риба на седмица могат да намалят риска от рак на белия дроб.

Спанак, къдраво зеле, бобови храни и други храни, богати на фолат

Ако пушите (или наскоро сте отказали цигарите), трябва да си доставяте достатъчно количество фолат, витамин от групата В, който предпазва клетките от никотиновите канцерогени. Едно проучване открило, че бивши пушачи, които приемали достатъчно фолат с храната, намалили риска от рак на белия дроб с 40%. Тютюнопушенето, както и злоупотребата с алкохол из¬влича фолата от организма.

Минимален прием: 400 мкг фолат всеки ден. Можете да си доставите това количество чрез мултивитамин. Или чрез храната, ако консумирате най-малко 5 порции пълнозърнести храни всеки ден, както и 7-10 порции плодове и зеленчуци. Поне една от тях трябва да е от листни зеленчуци или бобови храни. Най-високата безвредна доза фолат, приемана с храната и хранителните добавки, е 1000 мкг.

Полезен съвет: Спанакът е отличен източник на фолат и съдържа мощни средства за борба с туморите, като каротеноиди и фитоестрогени.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин С

Ако някой от семейството ви пуши или често посещавате места, където се пуши, вземайте витамин С. Изследване на Университета на Калифорния открило, че приемът на добавки витамин С от пасивни пушачи намалява вредата, нанесена от свободните радикали в тютюневия дим с 11%. (Свободните радикали могат да променят клетъчната ДНК, която с течение на времето може да се превърне в туморна.) Витамин С помага и на витамин Е да предпази белия дроб от цигарения дим. Въпреки че тютюнопушенето много бързо изчерпва витамин Е, едно изследване на Държавния университет на Орегон е открило, че допълнителният прием на витамин С поддържа нивото на витамин Е в организма на пушачите близко до това на непушачите.

Доза: Между 500 и 1000 мг на ден, ако често сте изложени на цигарен дим.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Червено месо

Няколко изследвания са открили връзка между консумацията на месо и рака на белия дроб. Според проучване на Националния институт по ракови заболявания на повече от 900 жени (непушачки и бивши пушачки), тези, които консумирали най-много червено месо, били тройно по-застрашени от рак на белия дроб. При пушачките, които редовно включвали месо в менюто си, рискът бил 5 пъти по-висок в сравнение с останалите.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *