ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при подагра

Свикнали сме да свързваме заболяването подагра с разгулния живот на кралете. Подаграта обаче е една от най-болезнените форми на артрит, която засяга и бедни, и богати. 

podagra
Подагра и хранене

За щастие има лекарства, които ефикасно контролират симптомите на това заболяване. Промените в начина на хранене също ще ви помогнат.

Проявяваща се със силна болка и чувствителност в ставите, особено в големия пръст на крака, подаграта се причинява от натрупване на пикочна киселина под формата на кристали в ставите, в резултат на което те се възпаляват. Пикочната киселина се образува при разпадането на пурините, вещества, които се срещат в човешкия организъм и в много храни, като червеното месо и алкохола. Намалете приема на тези храни, за да си спестите болезнените пристъпи.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Череши

При изследване на Университета на Калифорния е установено, че жените, които консумират по 2 порции череши на ден, имат по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта, тъй като те ограничават възпалението. Боровинките и ягодите също имат благотворен ефект.

Минимален прием: 1,5 чаши на ден.

Полезен съвет: Всички сортове череши и вишни имат полезно действие.

Пресен или замразен сок от ананас

Пресният сок от ананас е чудесен източник на бромелаин, ензим, който разгражда протеините и може да облекчи болката и възпалението при подагра.

Минимален прием: Количеството на бромелаина във всеки ананас е различно и зависи от това доколко е узрял плодът и дали е бил излаган на висока температура (не се препоръчва консервиран ананасов сок). Опитайте да си осигурите най-малко една порция от половин чаша, когато получите изостряне на подаграта. Можете да го приемате и като хранителна добавка. Пристъпите на подагра могат да бъдат облекчени от 500 мг, приемани два пъти дневно между основните хранения.

Полезен съвет: Ананасът не трябва да се приема с храната, а между храненията, защото полезният ензим може да се изгуби при храносмилането.

Тофу, едамам, соево мляко и друви соеви храни

Страдащите от подагра трябва да ограничат приема на протеини, тъй като съдържат пурини, но соевите храни са различни. Няколко изследвания показват, че соята намалява нивото на пикочната киселина, което дава чудесна възможност на болните от подагра да си осигуряват протеини и да облекчат неприятните симптоми.

Минимален прием: Заменете най-малко една или две порции месо през седмицата със соев продукт.

Домати, чушки и други храни, богати на витамин С

След двуседмично изследване в университета „Тъфтс“ се установило, че участниците, които приемали домати, чушки и други зеленчуци, богати на витамин С, намалили стойностите на пикочна киселина в организма си – киселинността спаднала с 18% при мъжете и 8% при жените. Тези храни са богати и на антиоксиданта ликопен, който се среща в червените плодове и зеленчуци и също понижава нивото на пикочната киселина.

Зехтин, рапично олио, авокадо и други храни, богати на ненаситени мазнини

Според няколко изследвания ненаситените мазнини могат да понижат стойностите на пикочната киселина (обърнете внимание, че не сме посочили рибата, която съдържа пурини). В едно изследване на южноафрикански учени пациенти, болни от подагра, заменили наситените мазнини с ненаситени и нивото на пикочната киселина в кръвта им се понижило със 17,5% след 16 седмици. Приемът на повече калории от ненаситени мазнини може да понижи и нивото на инсулина, което непряко ви предпазва от изостряне на подаграта.

Минимален прием: До 30% от общия прием на калории трябва да идва от мазнини, като поне 20% от тях да са от ненаситени мазнини.

Полезен съвет: Заместете кравето масло и майонезата със зехтин.

Вода и безалкохолни напитки

Приемът на много течности спомага за изчистването на

пикочната киселина от организма.

Минимален прием: Най-малко осем чаши на ден.

Бяло зеле, къдраво зеле, листни зеленчуци, целина и моркови

Тези зеленчуци имат ниско съдържание на пурини, а малкото калории и голямото количество влакнини помагат за поддържането на нормално тегло. Напълнете половината си чиния с тях и не забравяйте, че голямата обиколка на талията и високите нива на пикочната киселина обикновено вървят заедно.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Червено месо и морска храна

В тях се съдържат много пурини. Дреболиите, като черния дроб и белите бъбреци, дивечовото месо, например гъшето, са с особено високо съдържание на пурини. Други подобни храни са аншоа, сардини, скумрия и херинга, както и мидите.

Макар че останалите видове риба и месо, като пилешко, сьомга, раци и скариди, имат умерено съдържание на пурини, те трябва да се консумират с внимание. Страдащите от подагра не трябва да приемат повече от 60-90 г на ден нискомаслени меса и морска храна. Обмислете варианта да преминете на вегетарианска диета.

Зеленчуци и зърнени храни, богати на пурини

Аспержите, бобовите храни, грахът и карфиолът съдържат умерено количество пурини. Ограничете приема им до половин чаша на ден. Пълнозърнестите храни, пшеничните зародиши, овесът и пшеницата също съдържат пурини и трябва да бъдат ограничени до половин до 1 чаша три пъти на ден.

Алкохол и храни и напитки със съдържание на мая, като хляб и бира

Повечето алкохолни напитки не съдържат много пурини (с изключение на бирата), но при преработването на алкохола в организма нивото на пикочната киселина се увеличава. Маята, която е съставка на много видове бира и хляб, има същото действие.

Захар

Учените от Университета на Флорида са открили, че голямото количество захар увеличава нивото на пикочната киселина.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *