ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какво служат миглите?

Миглите не са само средство за съблазняване и гримиране

мигли Миглите не са и просто средство за красота. Мъжете също имат мигли, но нито ги гримират, нито мигат на парцали при вида на хубава жена.

Колкото и древна наука да е медицината, все още не се знае за какво точно служат миглите. Има хора, които нямат мигли, и техните очи по-често са възпалени или имат проблеми. Това предполага, че миглите имат някакви предпазни функции. Според някои специалисти миглата пречи в окото да влиза прах. Според други тя работи като дългите косми по муцуната на някои животни -открива чужди тела още преди те да са причинили
вреда на окото и го спасява чрез предпазно мигане.

Екипът на д-р Дейвид Ху от Технологичния институт в Джорджия предлага друго обяснение. Според него миглите предпазват очите не директно, а чрез промяна на движението на въздуха около тях по такъв начин, че прахът и другите дразнители да не попадат в окото, а пък влагата да не излиза от него.

При всички изследвани от екипа видове (общо 22 животински вида, сред които и бозайници), дължината на миглите е била средно една трета от ширината на окото. Екипът правил експерименти с модел на човешко око и мигли с различна дължина в тунел при създадено течение.

Изводът му е, че природата е стигнала до оптималната дължина на миглите, при която хем влагата по роговиците се задържа, хем те остават чисти от прах.
Това става чрез създаване на граничен слой от бавно движещ се въздух. Този слой става по-дебел, ако космите на миглата са по-дълги. Много дългите мигли обаче действат като фуния и насочват въздуха право в роговицата, което разрушава предпазния слой. Най-дебел е този слой там, където съотношението между дължина на миглата и ширина на окото е 1:3. Ето защо според д-р Ху главната функция на миглите е да отклоняват вятъра.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *