ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето кой антибиотик е най-опасен при бременност!

Британски учени установиха, че лечението с еритромицин по време на бременност е опасно за здравето на нероденото дете. Той увеличава риска от епилепсия и церебрална пареза.

babyНеобходима е предпазливост, ако се налага една бременна жена да приема антибиотик – особено еритромицин, отбелязват от medikforum.ru. Цитира се заключение на изследователска група от Great Ormond Street Hospital и University College London. Учените са потвърдили съществуването на връзка между популярния антибиотик, епилепсията и церебралната пареза. По време на изследването са били наблюдавани децата, родени от 200 000 британски гражданки.

В общи линии децата на майките, лекувани с антибиотици по време на бременността, не са различни по отношение на здравето в сравнение с родените от неболедували или нелекувани с антибиотици. Но ако една бременна жена е вземала еритромицин по време на своята бременност, детето й е в двойно по-висок риск от останалите по отношение на споменатите заболявания. Този риск е също така висок и ако е прилаган друг антибиотик от групата на макролидите. Публикацията в изданието PLOS ONE информира още, че една трета от бременните жени вземат антибиотици по време на бременността си.

Предпочитаният медикамент в случаи на заболяване в тази потребителска група е пеницилинът. Едва 7% са жените, които се лекуват с макролиди заради инфекции на пикочно-половата или дихателната система. Подобни медикаменти се изписват в случаите, когато заболяванията рецидивират или ако пациентките имат непоносимост към пеницилин. На всеки 150 бъдещи майки, лекувани с макролиди, се ражда с едно дете повече с епилепсия или церебрална пареза – в сравнение с лекуваните с пеницилин.

Въпросът, който поставят изследователите не е дали да се откаже антибиотично лечение по време на бременност. Просто трябва антибиотикът да бъде съобразен с възможните негативни въздействия. Има ситуации, които налагат използването на антибиотици – иначе инфекциите, които те трябва да овладеят, могат още по-сериозно да навредят на бъдещите деца.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *