ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При проблем с очите направете тези неща!

Всички искаме да виждаме възможно най-добре винаги – да се радваме на новите попълнения в семейството ни и на красотата, която ни обгражда. Но щом започнете да се борите с очните проблеми и да ги коригирате с подходящи лещи, очила или с каквото е нужно, за да подобрите зрението си – вероятно ще трябва да въведете малки промени в начина си на живот.

Ако зрението ви не е идеално, трябва да направите няколко промени, за да сте спокойни, че ежедневието ви е улеснено, сигурно и приятно.

Дори зрението ви в момента да е идеално, ще ви послужи да сте запознати с тези неща, ако вие или ваши близки някога имат проблеми в тази сфера.

Вземете мерки

eye.jpgУвреденото зрение не трябва преждевременно да засяга качеството на живота ви, стига да бъдете готови непрекъснато да следите състоянието на очите си, да напасвате ежедневието си според нуждите им и при всяка възможност да се възползвате от напредването на науката в тази сфера. Редица изследвания сочат, че по-възрастните хора често не носят очила, когато трябва, или използват остарели рецепти. Много не осъзнават, че зрението им се влошава и не се подлагат на редовни очни прегледи. Но ако въпреки професионалната помощ и собствените ви усилия все още имате проблеми, има няколко начина, с които да компенсирате.

Внимавайте къде стъпвате

Спъвания и падания – често вследствие на нещо, което не преценяваме добре или не успяваме да видим – винаги водят до стрес. Но с възрастта костите стават по-чупливи и има по-голяма опасност от фрактури – например на китка или тазобедрена става, което би могло да се отрази върху качеството на живота ви. Фрактурата на таза е най-честата причина за перманентна загуба на самостоятелност сред възрастните хора. Тъй като влошаващото се зрение е една от основните предпоставки за падане при тях, е много важно редовно да преглеждате очите си, да обновявате рецептата си за лещи и да сменяте очилата си, ако се надраскат.

Зрение и равновесие

Очите са важни за чувството ви за равновесие. Визуалните знаци за позицията и движенията на тялото в обкръжаващата го обстановка помагат на мозъка да го стабилизира. Затова променящата се обстановка, която подлъгва мозъка за местоположението на обектите – причинява „морска болест“ и ви е по-трудно да стоите изправени, ако си затворите очите. Така нареченото „олюляване“ се увеличава между 20 и 70%, когато хората затворят очите си в изправено положение. Затова не е изненадващо, че лошото зрение нарушава равновесието.

Контраст и дълбочина

Не само способността ни да разчитаме дребния шрифт се влошава с годините. Съществува и нарушаване на „контрастната чувствителност“, което затруднява различаването на контурите на отделните повърхности – това може да ни попречи да забелязваме препятствия като ръбове на бордюри и стъпала, особено на приглушена светлина. Проучванията сочат, че е по-вероятно това да бъде причина за падане, отколкото отслабването на остротата на зрението. Възприятието на дълбочината е дори още по-важно – в едно изследване то се оказва водещият фактор при падане сред общо девет. Ако имате добро зрение само на едното око, рискът да паднете е равен на този при хората с отслабено зрение на двете очи.

очила на дупки
Тренажорни очила помагат при различни проблеми със зрението

Нагоре, нагоре

Когато става дума за причини за препъвания и падания, стълбите са сред основните виновници. Но не е нужно да бъде така. Погрижете се стълбищата в дома ви да имат подходящи перила от двете страни. Те трябва да бъдат достатъчно здрави, за да издържат теглото ви и да са добре закрепени към стената, затова е добре да бъдат монтирани от професионалист.

Ярките на цвят самозалепващи се ленти по ръба на всяко стъпало ще го направят по-видимо. Ако използвате контрастни цветове за първото и последното стъпало, лесно ще забележите кога се сменя нивото на пода в началото или края на стълбите.

Поставете телефон близо до леглото си, за да не се налага да тичате надолу по стълбите при позвъняване или използвайте безжичен или мобилен апарат. Дръжте фенерче на удобно място в случай на прекъсване на тока.

Много изследвания показват, че многофокусните очила увеличават опасността от падане при по-възрастните хора. Затова обмислете варианта да носите единични лещи за далечно виждане плюс очила за четене. Ако искате многофокусни очила за работа с компютър например, тогава ги сваляйте, преди да се разхождате из къщата, особено когато се качвате или слизате по стълби, и не ги носете, когато излизате, най-вече при пътуване или в градския транспорт.

Фантастична светлина

Повечето хора не се замислят да обезопасят домовете си. Очевидно е, че животът е по-лесен, удобен и много по-безопасен, ако виждате какво правите. Затова не се задоволявайте с тъмни, мрачни коридори и призрачни стълбища. Монтирайте повече осветителни тела. Но се погрижете това да бъде подходящо осветление – някои от енергоспестяващите крушки се загряват много бавно, което може да бъде опасно. Неправилният тип осветление, което заслепява и блести, е също толкова вредно за вас. А електрическата светлина не замества дневната. Предлагаме ви няколко идеи.

– Погрижете се касите на праговете, стълбищата и коридорите да бъдат добре осветени от крушки с максимално подходящ волтаж.

– Оставяйте осветлението в коридорите и стълбищата включено през нощта, в случай че трябва да излезете от спалнята.

– Поставете ключове за осветлението на леснодостъпни места в началото и края на стълбите и в двата края на коридорите.

– Осигурете достатъчно светлина в дома – кухненските повърхности трябва да бъдат добре осветени. Добавете настолни и самостоятелни лампи в най-обитаемите помещения, ако фиксираното осветление е слабо.

– Избягвайте ярките крушки, абажурите и полилеите от стъкло, които могат да заслепяват.

– За четене и работа на бюро използвайте настолни лампи, които могат да регулират. Поставете светлината отзад или от едната страна на работното ви пространство.

– Ако възприятието ви за цвят се е влошило, си купете халогенни или флуоресцентни крушки, които са предназначени за подобряване на цветовете – поинтересувайте се за характеристиките им в специализиран магазин.

– Там, където ключовете за светлината са трудно забележими или недостъпни, можете да монтирате осветление с датчик за движение, което се включва автоматично, когато влезете в стаята. Проверете дали светлината остава включена достатъчно дълго време.

– За да сте защитени и навън, инсталирайте светлини с датчици за движение около алеята към гаража, пътеките и входните врати.

Здрави очи, здраво тяло

Стратегиите за здравословен начин на живот могат да спасят както зрението, така и живота ви, тъй като много от тях предпазват и от честите причини за преждевременна смърт като сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Разумен избор на обувки

Ако зрението ви не е добро, както някога, винаги носете обувки, които ви пасват идеално и са с ниска подметка. Дори да са най-удобният ви чифт, износените обувки или пантофите трябва да бъдат заменяни, преди да се превърнат в заплаха от препъване.

Мултифокусните очила могат да усложнят проблемите

Ако сте във възраст, в която четиридесетгодишнината ви се струва далечен спомен, или сте застрашени от падания или фрактури поради други причини, трябва добре да обмислите слагането на мултифокусни (мултифокални) очила или контактни лещи (двуфокусни, трифокусни или варифокални). Тяхната цел е да подпомогнат далечното зрение в горната част на лещата, и близкото в долната. Проблемът е, че те засягат както контрастната чувствителност на разстояние, така и възприятието за дълбочина при близко фокусиране. Това е двойна пречка и може да доведе до затруднение да забелязвате задаващите се опасности на нивото на пода.

Нощни светлини за нощното зрение

Ако сте застрашени от падания, заплахите за безопасността ви при ограничено нощно зрение са много повече от ползите на спането при пълна тъмнина. Затова използвайте нощни лампи – тези, които се монтират на стената, са достъпни и разпространени – така че да не се строполите, когато трябва да стигнете до банята. Вземете една с вас, ако ще нощувате извън дома си. Ако забравите до го направите, помолете домакина да оставите светлината на стълбището включена.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *