ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Повишената температура предупреждава за опасни процеси в тялото

Всякакво повишаване на темпера­турата без видима причина и за по-продължителен срок просто трябва да предизвика тревога и да застави човека да се обърне към лекар. Освен това съществуват вродени или при­добити заболявания на хипоталамуса, които също влияят на температурния режим на тялото.

За повишаване на температурата съществуват множество причини, а не само баналната вирусна инфекция или опасният грип, съпроводени с болки в гърлото, главоболие и кашлица. Въпросите възникват, когато тем­пературата прескочи 37 градуса без разбираеми и познати симптоми.

Първо трябва да отбележим, че температурата може да се повиши и без да има налице заболяване, а под влияние на вътрешни и външни фактори като:

  • интензивни физически натоварвания – тя­лото наистина може да се сгрее силно;
  • прегряване на главата;
  • обезводняване на организма заради слънце­то и горещината;
  • преработване на храната – в този случай температурата може да се повиши с цял един градус;
  • в период на овулация при жените;
  • непоносимост към някои лекарства
  • анестетици и антидепресанти например;
  • отравяне с токсини;
  • силен стрес или притеснения – това е по-характерно за децата.

КОГА ПОВИШЕНАТА ТЕМПЕРАТУРА ПРЕДИЗВИКВА ОПАСНОСТ?

Към опасните случаи на повишена температура, освен при усложнен грип, спадат още:

• Наскоро прекарана остра респи­раторна вирусна инфекция пак се е върнала, и то със задух, с рязко покач­ване на температурата, със засилено изпотяване и хрипове. Тук вече става дума за възможно възпаление на белите дробоВе, което изисква изследвания и обстойно лечение.

Повишена температура до 38-39 градуса, капки по челото, стягаща и остра болка в кръста, преминаваща към корема и слабините – всичко това може да означава възпалителен процес в бъбреците. Особено опасно е дву­странното възпаление, при което по­някога се изисква лечение в болница.

Ако повишаването на темпера­турата се съпровожда със силна болка в дясната страна на корема, нужно е да извикате „Бърза помощ“, защо­то става дума за едно от острите заболявания, изискващи хирургична намеса – апендицит, панкреатит и холецистит.

Температура, която не спада в продължение на месец, показва сери­озно хронично заболяване. Ако тя се съпровожда с понижен апетит, с по­стоянна слабост, опадане на косата, отслабване – вероятно става дума за тумор.

Повишаване на температурата надвечер, силното изпотяване през нощта, загубата на тегло, кашлицата с храчки – това са признаци на туберку­лозна инфекция.

Отслабването, раздразнител­ността и повишената емоционалност наред с повишена температура и по­нижен апетит говорят за болести на щитовидната жлеза.

Често повишават температу­рата младите хора с вегетосъдова дистония – до 37 градуса. Това се съпровожда с покачване на кръвното, появяване на червени петна по лицето, гърдите и шията.

Болки 6 сърцето и ставите, под­пухване на ставите и обриви по кожа­та – това са признаци на ревматично увреждане на сърцето. Както и всеки възпалителен процес, ревматизмът влече след себе си повишена темпера­тура и общо неразположение.

Опасение предизвиква температу­ра, която се е повишила след хирургична намеса. Това може да означава попадане на микроби или токсини в организма.

Травмите на главния мозък често се съпровождат с повишаване на тем­пературата, слабост, главозамайване и изпотяване. Положението е сериозно при такива травми и се съпровожда с продължителна загуба на съзнание и памет.

Болки в сърцето, задух, чувство на тревога и повишена температу­ра – това може да означава сърдечен пристъп.

Острите чревни инфекции също се съпровождат с треска, която се допъл­ва от прилошаване и повръщане.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Повишената температура предупреждава за опасни процеси в тялото

  1. Pingback: Апендицит без болка няма! | Лекува нет

  2. Pingback: Острите вирусни инфекции на горните дихателни пътища (ГДП) – дежурна тема в есенно-зимния сезон | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *