ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Подаграта налага специална диета, но може да бъде овладяна

Диетата е най-важната част от лечението, твърдят лекарите

При подагра трябва да се спазва диета, както и определен режим на живот. Днес ще се спрем по-подроб­но на това какви храни могат да се консумират и какви – не. Трябва да се знае също така, че всяка промяна на обичайния режим на болния може да предизвика ставни кризи – преумора, претоварване на ставите, грешка в диетата, травми, простудни забо­лявания, стрес, употреба на алкохол идр.

Диетата, която болни­ят от подагра трябва да спазва, цели намаляване „вноса“ на храни, които образуват пикочна кисе­лина в организма и предо­твратяване на силните болки по крайниците от ставните кризи.

Строго са забранени субпродуктите (далак, черен дроб, шкембе, чребца и други от така наречени­те дреболии), тлъстите видове риба, алкохолът, всички видове, включител­но бирата.

ВНИМАНИЕ!

Ограничава се употребата на месо, особено от млади Жи­вотни, и яйца, поради високото съдържание на холестерол. Също така и на животински мазнини, на фасул, грах, леща, спанак, сини сливи и патла­джан. Разрешени за консума­ция са зеленчуците, най-вече в сурово състояние, плодовете, млякото и млечните проду­кти, тестените изделия, кар­тофите, оризът.

Препоръчва се прием на много течности (2-2,5 л дневно), особено на ми­нерална или изворна вода и натурални сокове, а също и рационално нормализи­ране на телесното тегло и премахване на свръхтеглото, което сте натру­пали.

Накрая, поместваме и няколко рецепти за лечение на подагра, които биха могли да облекчат състо­янието на болния:

• Смесват се по 100 г корени от кисел трън и кръвен здравец, 300 г стръкове камшик, по 80 г плодчета от хбойна и стръкове разводник, по 120 г листа черна боровинка и хвощ. 2 супени лъжици смес се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне един час и се прецежда. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене.

• Болните места ве­чер се налагат с пресни начукани листа от бъз и се превързват добре. Ве­чер се правят и бани със сварена овесена слама. Ефектът е чудесен.

• Ситно настърган хрян се поръсва със захар и сместа се оставя да престои известно време. От отделения сок се при- ема по една чаена лъжичка 3 пъти дневно по време на хранене.

• Смесват се равни части глухарче, зърнастец, кориандър, бял оман, гръмотрън и хвойна. 3 рав­ни супени лъжици от сме­ста се заливат с една

чаена чаша Вряща Вода и се Варят 3 до 5 минути. Оставя се да престои половин час, след което се прецежда и отварата се изпива. Приема се сутрин и вечер В продължение на 6-7 седмици. Профилактич­но може да се прилага по 1 -2 месеца през пролетта и есента.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *