БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Чашка киноа на ден спасява от ранна смърт

Доза от една чашка киноа дневно може да ви спаси живота – твърдението е на учени от Харвардския университет. Според техни изследвания само 34 грама от тази храна, изчислени към порцион от 1000 калории, намаляват риска от ранна смърт със 17%.

kinoaПсевдозърнената култура киноа е един от новите “спасители” на човечеството и компонент от модерното здравословно хранене, коментират от medikforum.ru. Според учените от Харвард консумацията на киноа намалява опасността от развитието на тежки заболявания като белодробни и сърдечно-съдови страдания, рак и диабет.

Някои хора погрешно отнасят вълшебната киноа към зърнените култури; това всъщност не е житна култура, но притежава част от техните свойства. Наистина, пълнозърнестите продукти – включително пшеница и овес, доказано са полезни за здравето и гарантират хармонични функции на всички органи и системи. Те внасят в организма фибри, минерали и антиоксиданти. Това правило е потвърдено и от харвардския екип след наблюдения над 367 000 човека в осем американски щата. Изследвани са техните хранителни навици и заболявания в продължение на 14 години.

Въздействието на модерната днес култура киноа е равностойно на пълнозърнестите плюс “екстри” от растенията, с които всъщност е от едно семейство – а именно спанак и цвекло. Киноа можем да си хапваме например вместо ориз, като с една малка порция от трийсетина грама приемаме висок процент незаменими аминокиселини, калций, фосфор, магнезий и желязо.

Сериозно предимство на храненето с киноа е приемът на лесни за усвояване, пълноценни растителни протеини. И нещо много важно – тази храна не съдържа глутен и е подходяща като базов компонент в определени диети.

За тези, които са скептични по отношение качествата на киноа и смятат растението за поредно модно увлечение ще припомним, че то е познато и използвано от векове в храненето на индианците кечуа и заедно с картофите е осигурявало преживяването на коренните жители на селищата в Андите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *