ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да си спестим гълтането на антибиотици

Учени създадоха нов кръвен тест, който позволява за два часа да се определи какъв е причинителят на дадена инфекция – вирус или бактерия.

bolenТакъв тест позволява да се спести изписването на антибиотици в случаите, когато те не вършат работа или са опасни. Тестът все още е само в лабораторна версия, но скоро ще може да се използва масово, уверяват от meddaily.ru.

Често е трудно да се разбере какъв е причинителят на една инфекция. За да се разкрие профилът на патогенния микроорганизъм понякога са необходими по няколко дни. Понякога бактерии, вируси, травми и рак водят до еднотипни изменения на кръвните показатели – т.е. резултатите от анализа не са особено точни. Докато се уточнят нещата, с оглед предпазване от усложнения, лекарят обикновено препоръчва широкопрофилен антибиотик. След като картината се изясни, често се налага антибиотикът да бъде сменен или изобщо да се изостави. Лошото е, че при такова активно приложение устойчивостта на микроорганизмите към антибиотиците нараства.

Създателите на теста – израелски учени и компанията MeMed са убедени, че новият тест ще промени завинаги прилагането на лекарствена терапия. Експертите са анализирали кръвните проби на повече от 300 пациенти с подозрения за инфекция. В повечето случаи тестът определил точно дали се касае за вирусна или за бактериална инфекция. Разчита се на това, че вирусите и бактериите активират различни протеинови пътища в организма. Именно това и отчита тестът. Така например протеинът TRAIL е с висока активност при вирусни инфекции, когато антибиотикът не върши работа. В новия тест са включени компоненти, чувствителни към този протеин – както и към още два други, вече използвани за диагностика.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *