ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РАНИТИДИН / RANITIDIN

Съдържа ranitidine hydrochloride, микрокристална целулоза, лактоза, нишесте, поливинил пиролидон, колоиден силициев двуокис, талк, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол, карнаубски восък, железен оксид и титанов диоксид

Предназначение

ranitidinМедикаментът РАНИТИДИН се препоръчва при повишена киселинност на стомашните сокове. Облекчава симптоматиката при гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и възпаление на лигавицата на хранопровода.

Как се приема

Таблетките РАНИТИДИН се поглъщат цели, с вода. Дозата и продължителността на прием се определят от лекар в зависимост от диагнозата.

При язва обичайната доза е две таблетки по 150 мг дневно, една сутрин и една – вечер, или двойна доза вечер. За поддържаща терапия е достатъчна една таблетка от 150 мг дневно.

При рефлукс езофагит (възпаление на лигавицата на хранопровода) се препоръчва 2х150 мг дневно или 300 мг преди лягане. При остри състояния може да се приема до четири пъти по 150 мг дневно. Може да се прави профилактика с 2х150 мг дневно.

При болестното състояние, известно като синдром на Цьолингер-Елисън, дозата е 3х300 мг, ако не са проявени отклонения във функциите на бъбреците. Синдромът е характерен с повишена киселинност на стомашния сок поради тумор на панкреаса или тънките черва.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РАНИТИДИН е свързан с някои странични ефекти, за които потребителят трябва да е информиран предварително.

Възможно е да се появят смущения, свързани със свръхчувствителност към някоя от съставките. Сред тях са затруднено дишане, спазъм и свистящо дишане, болка в гърдите при поемане на въздух, затруднен говор и преглъщане, оток на устните, клепачите и лицето, на гърлото. Съобщавано е за сърбеж, кожни обриви, обриви с червени петна.

Има данни също за гадене, загуба на апетит, диария или запек; описвани са състояния на умора и главоболие, потиснатост и объркване, халюцинации, проблеми със зрението – размазано виждане. Регистрирани са и болки в ставите и мускулите. При мъжете – подути гърди с увеличена чувствителност.

Кога НЕ БИВА да се приема

РАНИТИДИН не бива да се приема при свръхчувствителност към някой от компонентите на продукта.

Медикаментът не е подходящ за деца.

При бременност и кърмене е необходима предварителна консултация с лекар за целесъобразността на приема.

Необходима е лекарска преценка в случаите, когато пациентът има заболяване на бъбреците или черния дроб.

При лечение с РАНИТИДИН избягвайте шофиране и работа с тежки машини.

Взаимодействие с други медикаменти

Консултирайте се с лекуващия за възможно съвместяване с други медикаменти, които трябва да приемате заради хронични заболявания. Възможни са взаимни влияния с промени на въздействията при съчетаване с нестероидни противовъзпалителни, лекарства за сърдечно-съдови заболявания, диабет, астма, антиациди, с противогъбични препарати.

_________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 20 таблетки х 150 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *