Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е връзката между стреса и имунитета?

Случвало ли ви се е да се разболеете от простуда веднага щом довършите дадена задача в кратък срок? Страдали ли сте от грип или храносмилателни проблеми в края на седмица, през която децата са ви създавали доста проблеми?

Ако сте отговорили с „да“ на който и да е от въпросите, сте изпитали пряко ефекта от влиянието на стреса върху имунната система и здравето. Според проучванията всяка година милиони възрастни посещават личните си лекари заради психически проблеми. Повечето страдат от тревожни състояния и депресии, които са предимно свързани със стреса.

В многобройни изследвания е установено, че хроничният стрес влошава алергиите и астмата. И колкото по-голям е той, толкова по-трудно става да контролирате астмата и се повишава рискът от развитие на екзема на алергична основа.

Когато говорим за стрес, нямаме предвид силния шок, който човек преживява при автомобилна катастрофа (въпреки че той е в състояние да причини остър астматичен пристъп). По-скоро става дума за смазващия стрес на ежедневието, който понякога става неизменна част от живота ви и вече дори преставате да го забелязвате. Той се поражда от фактори като парични затруднения, борба с хронични здравословни проблеми (например астма), справяне с трудни деца, редовни stresспорове с партньора, започване на нова работа или продължаване на старата, която мразите.

Всеки път, когато се изправите пред стресов фактор, организмът ви освобождава голямо количество хормони на стреса като адреналин и кортизол. Те на свой ред изпращат редица сигнали до различни части на тялото, за да го подготвят за действие. Например черният дроб отделя глюкоза, за да снабди незабавно клетките с енергия. Белите дробове се разширяват, за да поемат повече кислород, сърцето започва да бие по-учестено, кръвното налягане се покачва, за да набавя на организма по-голямо количество обогатена с кислород кръв, а чревните мускули се свиват.

Това е силна реакция, основана на древен инстинкт, според който в отговор на стреса се реагира физически: с борба, с бягство или чрез заплаха. Ако подобна реакция без физически проявления е налице всеки ден, тя често води до състояния, свързани със стреса, като хронично високо кръвно налягане, ангина пекторис, стомашен рефлукс, запек.

Проучвания, проведени от британската организация „Астма“, установили, че 69% от заболелите твърдели, че стресът провокира симптомите им. Съществуват и доказателства, че деца, изложени на домашно насилие и тези с високи нива на травматичен стрес са по-застрашени от астма и други здравословни проблеми. Доказано е също, че психологическият стрес може да се отрази на респираторните усещания и чувството за задух. А учените открили още, че при ученици в гимназията стресът, породен от предстоящите кандидатстудентски изпити, увеличил тежките случаи на астма.

При скорошен преглед на многобройните изследвания във връзка със стреса благотворителна организация, занимаваща се със здравни проблеми, стигнала до заключението, че емоционалният стрес или предхожда, или влошава острата и хроничната астма, при което терапиите за снемане на напрежението и за релаксация дават благотворни резултати.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *