ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те най-добри храни за болки в ставите

Важно е да знаете кои са тези добри храни за болки в ставите, за да се лекувате лесно! Нашите стави са построени да издържат на невероятно натоварване.

hrana staviВсяка става е запълнена със синовиална течност, която образува възглавници и подхранва хрущяла. Неправилното хранене, възрастта и генетиката могат да спомогнат за разпадането на синовиалната течност и увреждане на хрущяла. Затова е важно какви храни ще подкрепят здравето на ставите.

Зехтин

Изследователи от Университета в Катания, Италия добавят екстра чист зехтин към хранителния режим на плъхове, които са имали нараняване на ставата. След осем седмици тези плъхове имат значително по-високи нива на лубрицин, протеин в синовиалната течност, който защитава хрущяла и служи като смазка, в сравнение с животни, хранени стандартно.  Добавяйте зехтин към салатата си.

Кефир

Това култивирано мляко доставя множество здравословни бактерии, включително и един щам, наречен L. casei. В едно проучване участниците получили дневна доза от L. casei за два месеца. В края на изследването те са имали по-ниски нива на възпалителни маркери и по-малко скованост на ставите от плацебо групата. Кефир можете да си поръчате и по интернет.

Портокали и лимони

В едно проучване пациенти с остеоартритна болки в коляното, които са яли ежедневно портокали и лимони за осем седмици отчитат спад на болките в коляното и имат по-ниски нива на възпалително съединение от тези в групата, които са на плацебо. Ефектът се дължи на биофлавоноидите в цитрусовите плодове. Използвайте цели портокали в шейкове, за да получите максимално съдържание на биофлавоноиди.

Сьомга или друга мазна риба

Тези риби са звездни източници на омега-3 мастни киселини. Проучванията с омега-3 добавки показват, че тази мазнина задейства поредица от ключови реакции, които водят до по-малко възпаление на ставите, особено при тези, които страдат от артрит.

Куркума

При хората с остеоартритни болки, получавали екстракт от куркума в продължение на шест седмици болките са намалели значително. Това е, защото куркумата е богата на мощен антиоксидант, наречен куркумин, който може да намали количеството на възпалителните съединения в хрущялните клетки.

 

8 ползи за здравето от Пилатес

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “5-те най-добри храни за болки в ставите

  1. Мая каза:

    Аз също отскоро взимам Остеомуув, хранителна добавка, която съдържа и колаген. Сутрешните схващания са поносими, нямам силни болки.

  2. Нина каза:

    Винаги съм се стремяла да се храня здравословно, но въпреки това възрастта си казва думата. От миналата година страдам от ревматоиден артрит, но едва наскоро открих Остеомуув. благодарение на него болките са поносими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *