ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зеленчуците – сурови или сготвени?

Известно е правилото, че зеленчуците трябва да се ядат колкото може по-често сурови. Това дава по-добър шанс да се усвоят полезни компоненти, които термичната обработка разрушава.

spaДали е така наистина? Ново изследване доказва, че някои зеленчуци все пак трябва да се сготвят, за да се усвояват по-лесно и пълноценно. Става дума за домати, аспержи, спанак, моркови и гъби, обясняват от meddaily.ru.

Целулозата, която растенията съдържат, обикновено трябва да се “смила” заедно с минералните вещества и това намалява биодостъпността на въпросните минерали. Термичната обработка може да съдейства за разлагането на фибрите и за освобождаването на минералните вещества. При доматите например готвенето повишава концентрацията на ликопин, важен компонент в профилактиката на рака на простатата. В същото време няма спор, че нагряването е пагубно за витамин С и това трябва да се има предвид.

Спанакът е богат на оксалати, които се свързват с ценни компоненти като желязото и калция. И целулозата, и оксалатите затрудняват усвояването на желязото. Затова на практика от зелените листни зеленчуци се усвояват едва 5% от фактическото съдържание на желязо. При кратка термична обработка обаче съдържанието на оксалати се намалява и така улесняваме приема на желязо.

Морковите са богати на каротиноиди, които им придават специфичния оранжев цвят. При нагряване тези мощни антиоксиданти увеличават концентрацията си. Някои специалисти дори препоръчват морковите да се хапват смесено – една част варени и друга – сурови.

Колкото до аспержите, топлинната обработка повишава биодостъпността на полезните вещества в тях, както и концентрацията на полифеноли – антиоксидантите, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания.
И гъбите са съкровищница от витамини и минерални компоненти. Тяхната хранителна стойност се повишава, ако при топлинната им обработка прибавим растителна мазнина.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Зеленчуците – сурови или сготвени?

  1. наталиа каза:

    за спанака не съм съгласна, че е по-добър, термично обработен, дори и за доматито/ Морковите да, аспержите и гъбите, леко задушени с мазнина, са по-полезни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *