ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Никой не е застрахован от Синдром на китайския ресторант

Стягаща или пулсираща, болката в главата е неприятно усещане и често е симптом на синдрома на китайския ресторант

главоболие Много често причината за ужасното главоболие е в чинията или в чаша ви. Вместо да вземете хапче и да потиснете симптома, по-добре е да откриете причината и да я отстраните. Много са факторите, които водят до главоболие – преумора, стрес, нервно напрежение, болестни състояния. Някои от тях са необичайни и едва ли подозирате за негативното им въздействие.

Сред виновниците са определен вид храни, напитки и подправки. Вкусовият подобрител мононатриев глутамат, който често се използва в азиатската кухня, е описан в медицината през 60-те години на XX век като възможен причинител на главоболие. Особено ако е използван в по-големи количества. Оплакването настъпва около 1 час след хранене, а състоянието е наречено Синдром на китайския ресторант.

Сушените и мариновани меса и риби съдържат консерванти от групите на нитритите и нитратите. Когато тези съединения попаднат в организма чрез храната, те се превръщат в азотен оксид. Под неговото действие се разширяват кръвоносните съдове в главата. Около 1 час след като сте яли колбаси, може да се появи болка, най-често зад челото. Това е т.нар. хот-дог главоболие.

Действително, различни храни биха могли да причинят неразположение, но тяхната роля не бива да се надценява, казват специалистите. Те смятат, че влиянието на един-единствен фактор рядко е виновник, обикновено се съчетават няколко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *