Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пет мита в храненето при диабет

Диабет: това е тема, отрупана с митове и непроверена информация. Точното знание за болестта е важно не само за диабетиците, но и за здравите хора.

лечение-на-диабет-тип-1Ето кои са най-широко разпространените митове за храненето при диабет (по medikforum.ru):

  1. Употребата на голямо количество захар причинява диабет. Не е вярно! От ядене на захар едва ли ще станете диабетик. Болестта започва тогава, когато нещо пречи на организма ви да преработва храната в енергия. Диабетът от първи тип възниква, ако панкреасът не произвежда инсулин. Без него захарта се натрупва в кръвта. Тъкмо по тази причина диабетиците си инжектират инсулин. Диабетът от втори тип се развива, ако панкреасът не произвежда инсулит в достатъчно количество или ако организмът не разпознава наличния инсулин. Наднорменото тегло е основен рисков фактор и болестта засяга всяка възраст при определени условия.
  2. Диетата за диабетици има твърде много правила. Ако имате диабет, наистина трябва да внимавате с менюто си. В основата си принципът му всъщност е много прост: избирайте храни, които заедно с лекарствата ще ви гарантират контрол върху кръвната захар. Това на практика не изисква някаква специална организация, а само отказ от определени продукти.
  3. Въглехидратите са опасни за диабетиците. Тъкмо обратното – те могат да са основа на диабетичното хранене и да въздействат положително върху кръвната захар. Заедно с тях чудесно се приемат витамини, минерали и фибри.
  4. Не трябва да ядем сладко. Не е вярно – може, но десертите трябва да са приготвени с изкуствени подсладители. Има маса рецепти за сладки неща, приготвени с плодове и пълнозърнести продукти. Защо не потърсите например рецепта за млечни бисквити с овесени ядки?!
  5. Диабетиците трябва да ядат само диетични продукти: нищо подобно! Ако някоя храна е определена като диетична, от това не следва автоматично нейната полезност! Трябва да се четат етикетите и да се преценява наистина ли ингредиентите и калориите пасват на вашия диабет. Освен че не винаги са полезни, диетичните продукти са по правило доста скъпи. Това също не е без значение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *