Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува възрастовосвързана дегенерация на макулата?

ВСДМ се проявява под две форми – „суха“ и „влажна“. При сухата ВСДМ – най-често срещаната форма – върху макулата започват да се образуват малки, твърди жълти наслагвания, наречени друзи. След време те се сливат и образуват по-големи петна, което води до атрофиране на макулата и нарушаване на централното зрение. За щастие сухата ВСДМ се развива бавно и измененията обикновено са доста леки и рядко причиняват пълна загуба на зрението. Към момента не съществува лечение, въпреки че учените проверяват дали антиоксидантните витаминни добавки могат да забавят прогресирането й. Няма нужда да споменаваме, че здравословното хранене е задължително. Правете си редовни очни прегледи, защото сухата ВСДМ може да се развие в по-сериозна, но лечима влажна форма.

Само 10-15% от случаите на ВСДМ принадлежат към по-агресивната влажна (ескудативна) форма, при която малки кръвоносни съдове се развиват под макулата. След това те изтичат зад ретината, причинявайки надраскване и увреждайки зрението само за няколко седмици или месеца. В центъра на зрителното поле се появяват слепи петна, които постепенно увеличават размера си, докато зрението буквално бива разрушено. Но ако влажната ВСДМ бъде установена zrenieна достатъчно ранен етап от развитието й, едно от следващите лечения може да забави или дори да преобърне хода й.

Фотодинамична терапия
Тя е подходяща само за малък процент от пациентите и включва инжектиране на светлочувствително лекарство в ръката. То преминава от кръвообращението в кръвоносните съдове на окото, като разкрива анормалните сред тях. След това през окото се пуска нискоенергиен „студен лазер“, който активира лекарството, което разрушава съдовете, без да нарани заобикалящите ги тъкани.

Изместване на макулата
Хирургичното изместване на макулата е много специална операция, която е подходяща за относително малко пациенти с ВСДМ, но дава много добри резултати.

Анти-СЕРФ
Това относително ново лечение се основава на медикаменти, които потискат белтък, наречен СЕРФ (съдово-ендотелен растежен фактор), който участва при образуването на нови кръвоносни съдове в макулата. Лекарствата, които се инжектират в окото, ограничават развитието на нови течащи кръвоносни съдове. Лечението се провежда под прякото наблюдение на офталмолог и трябва да бъде повтаряно през период от една до шест седмици в продължение на две години.

Пробив в лечението

Анти-СЕРФ терапията значително променя шансовете на страдащите от влажна ВСДМ. Тя прекратява влошаването на зрението при над 90% от пациентите. При около една четвърт от случаите зрението се подобрява, което предполага, че лечението може да преобърне процеса на увреждане.

При две мащабни международни изследвания пациентите, лекувани с медикамента луцентис, запазили зрителна острота в рамките на три линии от таблицата на Снелер. Още по-изненадващо, около една трета от лекуваните имали почти нормална зрителна острота (Снелен 6/12 или по-добра).

Но лекарствата са много скъпи и не се покриват от Здравната каса. Надеждата се крие в откритието, финансирано от Здравната каса, което сравнява луцентис с друго, много по-евтино лекарство със същото действие, наречено авастин (бевацизумаб), със същото активно вещество като луцентис. Ще минат няколко години, докато резултатите станат готови, но някои лекари вече предлагат „иновационно“ лечение на ВСДМ – в момента то се използва при лечението на някои видове рак.

Проверете семейната история
Попитайте членове на семейството си дали знаят за роднини, настоящи или починали, които са страдали или страдат от макуларна дегенерация, особено наследствената й форма – макуларна дистрофия. Ако има фамилна обремененост с това заболяване, редовните очни прегледи са особено важни за откриване на състоянието, преди да настъпят трайни увреждания.

Технологии със стволови клетки може да помогнат при ВСДМ
В бъдещето пациенти и с двата вида ВСДМ могат да разполагат с възможност за пълно лечение благодарение на революционното изследване, финансирано от „Лондонски проект за лечение на слепотата“. Директорът на проекта – проф. Пийт Кофи от института по офталмология към Юнивърсити колидж в Лондон – оглавява екип от учени, които успешно имплантират човешки стволови клетки в ретината на прасета. Това е важна първа стъпка по пътя към заместването на дегенерирали макуларни клетки при хора с ВСДМ. Екипът вече е демонстрирал, че на теория терапията със заместване на клетки може да действа и при хора, като се използват клетки от самия пациент. Стволовите клетки са много по-адаптивни и се счита, че тази техника ще „може да стабилизира и възстанови зрението сред мнозинството пациенти, при които е настъпило ослепяване вследствие на ВСДМ“. Клиничните опити при хора вероятно ще започнат в следващите пет години.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *