ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Плюсове и минуси на кафето

Любимото кафе: кога помага и кога вреди? Според специалистите плюсовете му засягат мозъка и талията, а минусите – бъбреците и костите.

cafeКакви предимства и недостатъци за здравето на организма ни има кафето, описват от medikforum.ru. Ето за какво става дума:

  • Талията. Редовната употреба на зелено кафе потиска апетита – доказано. Това става за сметка на усвояваната от чревния тракт по-малко захар и ускорения метаболизъм. Ефектът се дължи на хлорогеновата киселина в зеленото кафе.
  • Сърцето. Една чашка кафе увеличава сърцебиенето до 100 удара в минута. Възстановяването на нормалния пулс става за цял час. Кафето освен това свива артериите и кръвното налягане се повишава. За здравите хора няма риск, дори кафето може да извършва профилактика срещу инфаркти, защото съкращава стойността на калция в артериите. Все пак употребата му трябва да е в разумни граници.
  • Чревният тракт. След едно кафе ти се налага да посетиш WC-то, защото чревният тракт се раздвижва. Противно на всеобщото мнение – кафето все пак не лекува от запек, дори в дългосрочен план действа обратно. Особено вредно е да се пие кафе без храна, защото то стимулира отделянето на стомашен сок и причинява дразнене, болки и подуване на стомаха.
  • Костите. Прекомерната употреба на кафе увеличава риска от остеопороза. Кофеинът “изсмуква” калция и увеличава риска от остеопороза. Препоръчителната доза е три кафета на ден – и на всяка цена с мляко.
  • Зъбите. Пийте 5-6 кафета на ден и ще се радвате на…кафяви зъби. За щастие кафето действа само на повърхностния слой, не прониква в дълбочина – в това отношение чаят е доста по-вреден. Кафето без кофеин дори помага в борбата срещу бактериите.
  • Мозъкът. Умерената употреба намалява риска от Алцхаймер с около 20%. За това е необходимо да се изпиват 3-5 чашки на ден. Кафеинът и антиоксидантите потискат възпалителните процеси в мозъка.
  • Бъбреците. Кафето е диуретик, който стимулира бъбреците да изхвърлят повече течност. Ако бъбреците ви са здрави, това не е страшно, но в дългосрочен план кафето може да влоши бъбречните заболявания.
  • Кожата. Кафето извежда течностите от организма, но не изсушава кожата. Употребата на кафе е свързана с намаляване риска от рак на кожата благодарение на антиоксидантите в напитката.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *