Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците са като куршуми, които ще ви накарат да се гърчите от болка. Той може да се е образувал преди години, а присъствието му в бъбреците да не се усеща по никакъв начин. 

kamani1
Диета при камъни в бъбреците

Но щом започне да се придвижва през някоя от тесните тръби на бъбреците, болката е по-голяма дори от родилните мъки. За нещастие съществува голям риск от повторна поява на камък за тези, които веднъж са били подложени на това мъчение.

Спасението е близо – налейте си чаша от най-изобилната напитка, която природата предлага – водата. Някои храни също ще помогнат – те поддържат нормалния баланс на солите и минералите в урината и разбиват кристалите, преди да са нанесли поражения.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Вода

Всеки ден бъбреците филтрират около 200 литра кръв и премахват солите, водата и отпадните продукти, които се образуват след обработката на храната и течностите в организма. Всички тези отпадъци преминават през тръбички, наречени уретери, и стигат в пикочния мехур под формата на урина. От пикочния мехур тя преминава през по-широка тръбичка, наречена уретра, и се изхвърля от тялото при уриниране. Когато солите и отпадните продукти са повече от течността, която трябва да ги изхвърли от организма, те се слепват и образуват камъни с различна големина – от малки песъчинки до размера на кайсия.

Колкото повече течности приемате, толкова по-бързо отпадните продукти преминават през бъбреците и се изхвърлят от тялото. Това намалява опасността от образуване на бъбречни камъни.

Минимален прием: Най-малко 12 чаши (3 л) течности през целия ден. Ако времето е горещо или тренирате усилено, трябва да пиете дори повече течности.

Лимонова вода

Естествената киселина в лимона, наричана цитрат, помага за разграждането на отпадъците в бъбреците и предотвратява образуването на камъни. Участниците в едно изследване изпивали по 120 мл лимонов сок с вода, в резултат на което количеството на цитрата в урината се удвоило.

Минимален прием: Пригответе лимонова вода за пиене за целия ден – смесете около 120 мг лимонов сок (около 1/2 чаша) с водата.

Знаете ли, че има безброй начини да вмъкнете лимоните в храната си. Добавяйте лимонов сок, когато готвите ориз, изстисквайте лимони върху пресни зеленчуци, добавяйте ги към соса за печени ястия, приготвяйте печеното пиле с разрязанлимон, поставен в кухината му.

Нискомаслено мляко, сирене и други храни, богати на калций

Години наред учените вярваха, че калцият допринася за образуването на най-разпространените видове бъбречни камъни – изградените от калциев оксалат. Предразположените към образуване на този вид камъни бяха съветвани да избягват млякото, сиренето и други млечни продукти. Изследването Nurses Health Study, което анализирало здравето на хиляди жени в течение на десетилетия, открило, че колкото повече калций консумират участничките, толкова повече се понижава рискът от поява на камъни в бъбреците. Затова днес лекарите препоръчват на пациентите си да консумират много млечни продукти.

Лекарите стигат до извода, че когато калцият се свърже с оксалатните соли в стомашно-чревния тракт, оксалатите не попадат в кръвта и не стигат до бъбреците. Хората, които са предразположени към образуване на бъбречни камъни и приемат калциеви добавки за увеличаване на костната плътност, задължително трябва да ги вземат по време на хранене, за да може калцият да се свърже с оксалатите и да ги изхвърли през храносмилателната система.

Минимален прием: 1000 мг калций на ден (1200 мг за хора над 50 години). Ще си осигурите това количество чрез 3 чаши мляко или чрез комбинация от сирене, кисело и прясно мляко и други богати на калций храни, като сардините.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Спанак, ревен, шоколад и други храни, богати на оксалати

Тези и много други храни съдържат оксалати – основната съставна част на бъбречните камъни, изградени от калциев оксалат. Ако страдате от този вид камъни, лекарят вероятно ще ви препоръча да ограничите храните, богати на оксалати. Други такива са бадемите, цвеклото, фурмите и пшеничните трици.

Кафе, черен чай и кола

Кофеинът може да създаде проблеми на хората, предразположени към образуване на камъни. Смята се, че той увеличава количеството на отделения в кръвта калций, който може да се свърже с оксалатите и да се образуват камъни в бъбреците. Ограничете чашите кафе до две на ден. Ще трябва да ограничите и черния чай, защото и той съдържа оксалати.

Сол

Хората, които консумират много сол, обикновено имат по-голямо количество калций в урината. Отново ще ви припомним, че колкото повече калций преминава през бъбреците, толкова по-голяма е опасността той да се свърже с оксалатите и да се образуват камъни.

Ограничете приема на сол до 2300 мг на ден, или една чаена лъжичка. Трябва да следите за съдържанието й в консервираните, пакетираните и обработените продукти. При някои марки консервирана супа, например, в една чаша се съдържа повече от 1000 мг натрий. Дори в кетчупа и други сосове може да се съдържа огромно количество сол. Проверявайте съдържанието на стоките и ограничете приема на сол до 500 мг на порция за солените храни и 200 мг на порция за сладките. И забравете за съществуването на солницата.

Месо, риба и птици

Част от хората, страдащи от камъни в бъбреците, имат повишена киселинност на урината (нивото на пикочната киселина е високо), което е предпоставка за образуването на камъни. Тази киселина е различна от други видове, като цитратната например, която предотвратява образуването на камъни. Ако имате склонност към образуване на бъбречни камъни, лекарят вероятно ще ви препоръча да ограничите месото, рибата и птиците, защото те са богати на пурини – вещества, които в тялото се разлагат до пикочна киселина.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *