ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечебни рецепти с невен – за какво помага?

Тези рецепти варират от лечебни мехлеми и масла до вкусен чай.

Невенът (Calendula Officinalis) често се бърка с подобно растение, което се нарича турта (Tagetes), но това е наистина различно растение.

За да имате винаги под ръка невен, можете да си го отглеждате както в градина, така и на балкона.

Лекарствата от невен имат противовъзпалителни ефекти, когато се използват локално и също така съдържат мощни антиоксиданти. Също така е полезен при лечението на малки рани и охлузвания, поради своите антивирусни и антибактериални качества.

невен
Лечебният невен

Листенцата от невен често се добавят към салати и може да се използва като шафран за добавяне към ориз или тестени изделия.

За да използвате невен в лечебни рецепти, често трябва да се започне с масло от невен. То може да се смесва в кремове и мехлеми за локално приложение.

Маслена настойка от невен

Измийте една чаша пресни цветове от невен. Нарязват се на едро и се слагат в малка тенджера.

Покрийте невена с олио или зехтин и загрейте на много слаб огън за два часа, като се разбърква от време на време. Затоплянето е необходимо, за да могат венчелистчетата да освободят своите масла.

Оставя се да изстине и се изсипва в стъклени буркани. Съхранявайте на хладно и тъмно място.

Мехлем от невен

За да създадете мехлем, трябва да смесите 4 части масло от невен и 1 част разтопен пчелен восък. Затопля се на слаб огън, докато пчелният восък се разтопи.

Изсипва се в широк буркан с капачка. Тази смес ще се сгъсти като крем, който можете да използвате за изгаряния и ожулвания. Също така е полезно за подсичане и други кожни заболявания.

Чай от невен

Сложете 2 супени лъжици цветове от невен и залейте с чаша вряла вода. Оставя се да изстива поне 10 минути, след което се прецежда. Подсладете по желание и пийте.

шампоан с невен за нормална и мазна коса
Шампоан с невен за нормална и мазна коса!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *