Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Треперим не само от студ

Усещането за студ е заразно, подобно на прозявката

треперене Само гледката на треперещ човек стига, за да почувствате хлад, твърдят учени.

Специалистите направили експеримент с доброволци, които гледали на видео хора, потапящи ръце в студена вода. По време на експеримента, както и малко след това телесната температура на зрителите също спаднала. Тази реакция се обяснява със способността на човека да бъде съпричастен.

Изследването е на екип от университета в Брайтън начело с психолога Нийл Харисън. Според него несъзнаваните физиологични реакции са полезни за сплотяване на обществото. „Имитирането на другия помага да си създадем модел на неговото състояние, да разберем мотивацията му. Хората са дълбоко социални същества“, казва д-р Харисън.

В изследването 36 души гледали 8 клипа на хора, които поставят ръце във видимо гореща или студена вода. Температурни датчици по ръцете на зрителите отчели значителен спад при „студените“ клипове. При „топлите“ обаче нямало промяна.
„Излиза, че човек е по-състрадателен към мръзнещите, отколкото към попарените“, казва д-р Харисън.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *