ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при диария

Как се получава диария – По време на хранене приетата храна преминава през стомаха и тънките черва и абсорбира течности по пътя си.

Diarrhea
Диета при диария

Когато достига дебелото черво, преработената храна е изпълнена с вода и има течна форма. Голяма част от тази течност се абсорбира през стената на дебелото черво. Но когато външна причина, като бактерии или вируси, прекъснат този процес, стените на червата се възпаляват и не са в състояние да поглъщат течността. Резултатът е диария.

Диарията обикновено преминава бързо. За да се възстановите по-скоро обаче, трябва да избирате лесносмилаеми храни и да избягвате тези, които биха могли да изострят проблема. Много е важно да възстановите изгубените течности.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Ябълков сок, вода, билков чай и други бистри течности

Диарията може да предизвика обезводняване. Водата възстановява изгубените течности, а ябълковият сок и бульоните – солите и минералите. Избягвайте цитрусовите, доматения и други непрозрачни сокове, защото киселината в тях дразни възпалените черва.

Минимален прием: Започнете с малки глътки бистра течност и увеличавайте приема на течности постепенно, докато стигнете една чаша на всеки половин час.

Черен чай, чай от листа на червена боровинка и червен чай

Танините в чая заздравяват лигавицата на червата, помагат на тялото да абсорбира течностите и успокояват възпалението. Приемайте чай от листа на червена или черна боровинка в неароматизиран и безкофеинов вариант (кофеинът има дехидратиращо действие). Червеният чай успокоява спазмите на чревната мускулатура.

Минимален прием: Три-четири чаши на ден.

Рехидратиращи разтвори

Когато диарията продължава няколко дни, тя може да наруши баланса на електролитите в организма, особено на натрия и калия. Те играят важна роля при разпределението на течностите и без тях тялото може да се обезводни, което е сериозно състояние. Специалните питиета за спортисти възстановяват електролитния баланс, но имат високо съдържание на захар и могат да задълбочат диарията. По-добър избор са рехидратиращите разтвори, предлагани без рецепта в аптеките. Можете сами да приготвите подобен разтвор:

1 литър вода; четвърт чаена лъжичка сол; половин чаена лъжичка сода бикарбонат; 2 супени лъжици захар или мед. Смесете съставките в гарафа и ги бъркайте до пълното разтваряне на солта, содата и захарта.

Минимален прием: Приемайте рехидратиращите разтвори според инструкциите. Домашно приготвените пийте възможно най-често, до 3 литра на ден.

Бял ориз

Белият ориз и храните, приготвени с бяло брашно, обикновено не съдържат влакнини и имат запичащо действие, особено приемани в големи количества. В този случай те ще изиграят полезна роля.

Минимален прием: По половин купа ориз.

Банани

Добре узрелият банан е сред първите храни за захранване на бебето, защото е лесен за смилане. Той ще ви спаси и при диария. Бананите са богати на електролита калий, който често се изчерпва по време на диария.

Минимален прием: Един-два банана на ден.

Неподсладен ябълков сос

Като част от традиционната диета, изписвана по време на диария (банани, ориз, ябълков сок/сос и сухари), ябълковият сос съдържа пектин, вид влакнина, която попива излишната течност в червата. Суровите ябълки няма да свършат работа, затова ги избягвайте.

Минимален прием: Между половин и една чаша на всеки час.

Кисело мляко с живи бактерии

Киселото мляко със съдържание на полезни живи бактерии може да предотврати и дори да излекува диарията, предизвикана от „лошите“ бактерии. Ако тя е следствие на прием на антибиотици, които убиват и добрите, и лошите бактерии, е важно да възстановите „добрите“.

Минимален прием: 1  чаша два пъти дневно.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Пробиотици

Ако имате непоносимост към лактозата в киселото мляко, можете да приемате пробиотици, за да подсилите „добрите“ бактерии в стомаха.

Доза: Не приемайте повече от един или два милиарда живи микроорганизми на ден. По-високите дози понякога предизвикват стомашен дискомфорт.

Saccharomyces boulardii (SB)

Проучванията показват, че тази бактерия може да предотврати така наречената „туристическа“ диария или диарията вследствие на инфекции и антибиотици.

Доза: 500 мг четири пъти на ден.

Рожков прах

Богат на танини, които имат затягащо действие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, рожковът понякога се използва като заместител на какаото и е ефикасен за лечение на диария при деца.

Доза: За деца: 1 г на 3 кг тегло до достигане най-много на 15 г, разделени на 3 равни приема с кисело мляко или ябълков сок. За възрастни: 15-20 г на ден.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Сладолед, пържени картофи и храни с високо съдържание на захар и мазнини

Мазнините са трудносмилаеми, а захарта подхранва бактериите, които причиняват диария.

Храни и дъвки със сорбитол

Твърде голямото количество сорбитол, който се използва за подслаждане, може да предизвика диария.

Прясно мляко и млечни продукти

Хората, които не могат да преработват лактоза, получават диария от млечни продукти. Захарите в млякото могат да утежнят и вече появила се диария.

Алкохол и кофеин

И двете имат диуретично действие.

Добавки с витамин С

Високите дози (няколко хиляди милиграма) могат да предизвикат диария.

Съвети

Ако ще пътувате в страна, където водните източници може да са замърсени, следвайте тези съвети, за да се предпазите от бактериите, предизвикващи диария.

•        Пийте само бутилирана вода или преварявайте водата.

Избягвайте лед на кубчета, сурови плодове, зеленчуци и салати.

•        Избягвайте суровото месо и риба и проверявайте дали в ресторантите то е горещо.

•        Не купувайте храна от улични търговци.

Избягвайте непастьоризирано то мляко и сирене.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *