БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да си опазим очите от компютъра (съвети)

Ако цял ден се взираме в екрана на компютъра или мобилния телефон, ясно е, че ще имаме проблеми със зрението. Как да опазим очите си от компютъра?

На този въпрос отговаря водещият британски офталмолог д-р Дейвид Алъмби, информират от medikforum.ru. Той е създател на специализираната Focus Clinics в Лондон; и ето какви са неговите препоръки:

  • okoСледвайте правилото 20-20-20! Това означава, че на всеки 20 минути работа пред компютъра трябва да отклоните очи от екрана и в продължение на 20 секунди да гледате съсредоточено предмет, отдалечен от вас на 20 фута – това е около 6 метра. Тази промяна на фокуса е нещо като гимнастика за окото, която същевременно насърчава отделянето на сълзи и го предпазва от сухота.
  • Не пишете мейли на колеги! Ако се обаждате по телефона или правите крачки до бюрото на колега, това реално ще намали престоя ви пред екрана. Съкратеното време ще ви предпази от умора и изсъхване на окото. Нормалният рефлекс е да мигаме на всеки три секунди, а при работа с компютър това се забавя и интервалите стават по 12 секунди.
  • Внимавайте с храната! Една от причините за сухота на очите е т.н. западна диета. Тя включва много храни, които са претърпели сериозна преработка. Организмът изпитва дефицити, например остро се нуждае от важните за имунитета, сърдечната дейност и зрението омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини. В менюто трябва редовно да има риба и зехтин или слънчогледово олио.
  • Разхождайте се в обедната почивка. Всеки вид физическа активност, който може да ви отдалечи от компютъра, ще е от полза за зрението ви. Излезте навън поне за десет минути – естественото осветление е необходимо за окото.
  • Редовно използвайте капки за очи. За да се предпазите от сухота, набавете си капки тип изкуствени сълзи и ги използвайте според инструкцията. Това в най-голяма степен се отнася за хората, които носят изкуствени лещи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *