ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет начина да контролираме холестерина

Високите стойности на т.н. лош холестерин могат да станат причина за инсулт или инфаркт. Вижте полезни съвети за пет начина, по които да го контролираме.

  • holiЗдравословните мазнини. Мазнините в храната ни са директно ориентирани към стойностите на холестерина, припомнят от medikforum.ru. При прекален прием на наситени мазнини, които се съдържат в червеното месо, фаст фууд, маслата и високомаслените млечни продукти, нивото на лошия холестерин в кръвта се увеличава. Експертите препоръчват да се използват храни с ненаситени мазнини, каквито са ядките, рибата, зеленчуците.
  • План за храненето. Много диетолози съветват да се съставят т.н. планове за хранене или меню, което помага да се поддържа здравословен баланс на основните хранителни продукти. В такъв план се включват основните хранения и междинните закуски. Оптималният план съдържа пет порции плодове и зеленчуци дневно, пълнозърнести продукти, нетлъсто месо и пилешко. Полезни са нискомаслените млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, бобови храни, ядки, плодове и зехтин.
  • Отказ от пушене. Цигарите вдигат стойностите на лошия холестерин и помагат за запушването на артериите от плаки – а това създава условия за сърдечни заболявания и инсулти. Отказът от пушенето значително намалява риска от сърдечно-съдови болести.
  • Физически натоварвания. Наднорменото тегло е рисков фактор за болестите на сърцето, то редуцира стойностите на добрия холестерин. Редовните физически натоварвания ще ви помогнат да се спасите от излишните килограми и да поддържате здравословно тегло, което директно ще се отрази на нивото на холестерина ви.
  • Хранителни добавки. Ненаситените мастни киселини омега-3 са отлично допълнение към стандартното хранене. Те са в състояние да намалят стойностите на артериалното налягане, триглицеридите и лошия холестерин. За съжаление нашият организъм не може да ги произвежда натурално и по тази причина сме заинтересовани да си ги набавяме чрез хранителните добавки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *