Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво знаете за таблицата на Снелен?

Херман Снелен, холандският офталмолог, който съставя едноименната таблица през 1862 г., използвал способността за tablicata na snelenразчитане на определен ред букви просто като отправна точка при определянето на стандартно зрение – въпреки че това всъщност е долният праг на „нормалния“ диапазон.

Наблюдаването на таблицата от разстояние 6 м става обща практика, защото тази дистанция е близка до оптичната безкрайност – това означава, че когато се вгледате в далечен хоризонт, светлинните лъчи, които достигат окото ви, фактически са успоредни. Вследствие на това има малко изкривяване, когато лещата в окото ви се променя, за да нагласи фокуса върху по-големи или по-малки букви от таблицата.

В англоговорящите страни 20/20 е синоним на добро зрение и освен това е типичната дължина на помещенията за очни прегледи в САЩ. Ако стаята е по-малка, таблицата може да се гледа в огледало. Във Великобритания много оптици поставят таблицата зад стола, на който сядате, и ви молят да четете буквите в огледало на стената пред вас.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *