ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако имате сърбежи по кожата, прочетете какво е „скабиес”!

Това е медицинското наименование на крастата, която е заразно заболяване на кожата, предизвикано от вид паразитен акар (Sarcoptes scabiei).

krastaТози вид кърлеж  живее и снася яйца в роговия слой на кожата. Болестта може да се предава от човек на човек чрез директен и продължителен контакт с човек, който има краста. Пример за такъв контакт е полов акт.

Предаване може да се случи от родителите на децата, особено от майка на дете. Кърлежът може да оцелее само около 48 до 72 часа без човешки контакт, така че не е възможно крастата да се разпространява чрез заразени легла или мебели.

Паразитните акари, причиняващи краста могат да живеят само около 72 часа без да са в контакт с човек, но след като го нападнат те живеят до два месеца. Те могат да оцелеят по-дълго в по-студени условия с по-висока влажност на въздуха. Симптомите обикновено започват 3-6 седмици след заразяването.

Може ли да хванете краста от куче или котка?

Сред животните не се разпространяват същите видове акари, които причиняват човешка краста, така че не е възможно да се хване краста от куче или котка. Техните акари може да се разпространят към хората и да доведат до леко зачервяване и сърбеж, но те не могат да оцелеят или да се възпроизвеждат върху човешката кожа. Хората не трябва да бъдат лекувани, ако те влязат в контакт с крастави животни, но кучетата и котките трябва да се лекуват, защото крастата може да се разпространи и да доведе до загуба на козина и лющеща се и сърбяща кожа при домашните любимци.

Какви са признаците и симптомите на краста?

В повечето случаи промените по кожата се появяват на определени места, например между пръстите на ръцете, вътрешната страна на китките, лактите, гръдните зърна и пъпа, половите органи и бедрата. Кърмачета и малки деца могат да имат обрив на главата, лицето, шията, дланите и ходилата. Крастата може да се появи дори и в семейства, които спазват много добра хигиена.

Сърбежът по кожата става особено силен вечер и през ноща, при което разчесването може да доведе до допълнителна бактериална инфекция.

Лечението се провежда чрез намазване с медикамент, предписан от лекар. По време на намазването, което е сутрин и вечер не се къпете. Освен това се маже цялата повърхност на кожата без лицето. Веднага изперете всички чаршафи и дрехи, които сте употребявали и ги изгладете старателно. Важно е всички, които са в контакт да се лекуват едновременно.

 

 

Справете се с ухапванията и обривите

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *