Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сьомгата може да предотврати депресията!

Сьомгата е здравословна алтернатива на свинската пържола и един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини.

salmon
Сьомга

По-голямата част от сьомгата, предлагана в магазините, е отгледана в рибни ферми. Ако предпочитате дива сьомга, изберете тихоокеанската (повече от 80% от улова е от дивата природа). В Щатите консервираната сьомга също идва основно от естествената си среда. Сьомгата в развъдниците се отглежда при специален хранителен режим с изкуствени оцветители, които й придават характерния цвят. В открития океан тя се храни с крил и малки ракообразни, на които се дължи естественият розово-червен цвят на месото й.

Лечебни свойства

Мазнината на сьомгата е като чудодеен балсам за кръвоносната система. Само две порции седмично могат да намалят риска от сърдечносъдово заболяване със 17% и опасността от инфаркт с 27%. Ползата не е само за сърцето. Според шведско проучване, проследило повече от 6000 мъже в продължение на 30 години, умереният прием на тлъста риба намалява риска от рак на простата с една трета. Изследователите откриха, че при хората с най-голямо съдържание на омега-3 мастни киселини в кръвта случаите на умерена или лека депресия са два пъти по-малко.

Здравен съвет

Изкуствено отглежданата сьомга има по-голямо съдържание на замърсители от дивата, но изследователите са преценили рисковете и предимствата от консумацията на двата вида като еднакви. Ако консумирате риба повече от три пъти в седмицата, избирайте различни видове, не само сьомга.

Ключови съставки: Омега-3 мастни киселини, протеини, витамини А, В3 (ниацин), В12 и D, цинк, магнезий

Оптимален прием: Две порции от 120-150 г на седмица. Съвети за пазаруване: Прясната дива сьомга, която се предлага от ранното лято до есента, е влажна и твърда. Трябва да има свежа миризма на море, а не неприятен дъх на риба. Извън сезона избирайте замразени филета дива сьомга. Консервираната сьомга също има своите предимства – увеличено съдържание на калций благодарение на крехките кости, годни за консумация. За да не отделяте време за почистване на люспите и големите кости, можете да купувате обезкостена и почистена сьомга в консерви или пакети.

Полезни съвети

  • Нарежете филетата сьомга на тънки ленти и ви нанижете на дървени шишове, които са престояли във вода около 30 минути. Намажете ги със сос терияки и ги изпечете на грил.
  • Ще махнете по-лесно костите, като сложите рибата върху обърната купа. Те ще се покажат и без проблеми ще ги извадите с пиниети или щипци.
  • Прехвърлянето на голямо филе риба от тавата В чиния понякога не е лесно. Препоръчваме ви да подпъхнете дъска за рязане под опечената риба и внимателно да я преместите в чинията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *