Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява кихането?

Кихането, подобно на запушения нос, също е част от алергичната реакция, но какво всъщност представлява то? Това е неволево рязко изхвърляне на въздух през носа и устата, като в процеса са включени много мускули от горната част на тялото. Последователността на движението вероятно е дълбоко закодирана в мозъка и в гръбначния стълб. Това е една от причините човек да не е в състояние да спре кихането, щом сигналът за него вече е подаден в мозъка.

kihaneКихане се получава, когато нервните окончания в носа се стимулират и причиняват внезапно свиване на редица мускули в областта на лицето, гърдите и корема. Поради тази контракция от носа изключително бързо се изхвърля въздух, като целта е организмът да се отърве от раздразнението. Каква е скоростта? Изчислено е, че кихането протича толкова бързо, колкото лети и най-бързата топка, запратена от професионален играч на крикет – с около 160 км/ч. Кихането е благоприятно, ако носът ви е запушен. Раздвижването на въздуха в носа причинява спадане на налягането и по този начин секретите от синусите се изтеглят – ефектът е същият, както и при издухване на носа.

Понякога, ако гледате към слънцето, когато сте на границата на кихането, то може да се провокира и да протече мощно. Друг интересен факт по темата е следният: американският изобретател Томас Едисън изучавал кихането и през 1897 г. създал един от първите „екшъни“ за времето си. Той заснел серия от отделни кадри на кихане, подредени последователно, а след това ги пуснал бързо един след друг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *