Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е връзката между астмата и стомашните киселини?

Данните от британска благотворителна организация, която се занимава с чернодробни и стомашно-чревни заболявания, сочат, че 60% от страдащите от астма имат и гастроезофагеален рефлукс – хронична форма на киселини в стомаха.

Рефлукс се получава, когато езофагеалният сфинктер, който в нормално състояние задържа храната и киселините в стомаха, не е в състояние да се свие достатъчно, позволява връщане на стомашна киселина в хранопровода и причинява парене.

Стомашните киселини са само един симптом на гастроезофагеалния рефлукс, а останалите са кашлица, хронично възпалено гърло, лош дъх и ларингит. Състоянието обаче би могло да протича и без симптоми. Но ако едновременно с този проблем имате и астма, а той не е диагностициран, или не го лекувате, може да се стигне до сериозни последици.

stomashni kiseliniВръзката между двете състояния все още е под въпрос, но лекарите предполагат, че промените в напрежението в гърдите, които се появяват при астма, благоприятстват отслабването на езофагеалния сфинктер. Ефектът е двустранен – киселините в хранопровода могат да раздразнят белите дробове, когато се вдишат или като провокират спазми у бронхиалните мускули. За да се усложнят нещата още повече, според някои проучвания теофилинът – лекарство, назначавано за лечението на астма, е в състояние да влоши симптомите на рефлукса.

Ако често имате киселини (особено в легнало положение), ако симптомите на астмата се усилват след хранене и изпитвате респираторни проблеми като честа кашлица и дразнене в гърлото, можете да се консултирате с лекар, за да установи дали нямате гастроезофагеален рефлукс, който се нуждае от лечение. При доклад върху 12 проучвания се установило, че взетите мерки при рефлукс подобрили астматичните симптоми при 69% от 326 пациенти, участници в изследванията. При друг тест се доказало, че деца, страдащи едновременно от астма и рефлукс, били в състояние да намалят наполовина лекарствата за първото заболяване, ако се лекували ефективно и от второто. Данните за връзката между двата проблема са все още противоречиви, но според едно изследване си струва засегнатите от астма да лекуват рефлукса и да го наблюдават.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *