ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрите ядки за сърцето, мозъка и още… – част 2

Част 1

Най-добрите ядки за сърцето са обикновените орехи. Препоръчва се яденето на около осем орехи на ден, за да се постигнат максимални ползи.

yadki-2
Ядките

Ядки за сърцето

Докато всички ядки съдържат полезни за сърцето омега-3 мазнини, орехите (14 половинки съдържат 185 калории, 18 гр мазнини, 4 грама протеин) имат високи стойности на алфа линоленова киселина (ALA). Изследванията показват,  че ALA може да помогне при сърдечни аритмии. Предполага се, че орехите са толкова ефективни, колкото зехтина към намаляване на възпалението и окисляването в артериите след  ядене на мазна храна. Препоръчва се яденето на около осем орехи на ден, за да се постигнат максимални ползи.

Най-добрите ядки за мозъка

Фъстъци

Те са богати на фолиева киселина – минерал от съществено значение за развитието на мозъка, който може да ви предпази от когнитивен упадък. Това също така прави фъстъците чудесен избор за вегетарианците, които може да не си доставят достатъчно фолиева киселина, както и бременните жени, които имат нужда от фолиева киселина, за да се защитят техните неродени бебета от вродени дефекти. Подобно на повечето други ядки, фъстъците също са пълни със здравословни мазнини и витамин Е. Около 30 грама фъстъци (около 28 ядки) съдържат около 170 калории, 7 грама протеин и 14 грама мазнини.

Най-добрите ядки за превенция на заболяванията

Бадеми

Сравнително ниско съдържание на калории, бадемите имат повече калций, отколкото всяка друга ядка, което ги прави чудесна храна за здравето като цяло. Плюс  това, те са богати на фибри и витамин Е, антиоксидант, който помага в борбата с опасното възпаление и здравни състояния като рак на белия дроб и свързания с възрастта когнитивен упадък.

Поради тези свои качества, бадемите са сред предпочитаните ядки от хората. Можете да ги ядете както сурови, така и печени.

Продължение

 

 

Това са храните за плосък корем!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *