ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Киселото мляко не е само богат източник на калций!

Млякото, което си купувате в магазина е пастьоризирано мляко, към което се добавят живи бактерии и протича процес на ферментация.

kiselo mliakoСлед като достигне необходимата киселинност, млякото се охлажда и ферментацията се прекратява. Използваните бактерии консумират по-голямата част от лактозата, или млечната захар, (поради което дори хората с лактозна непоносимост могат да ядат кисело мляко) и отделят млечна киселина, на която се дължи киселият му вкус. Киселото мляко съдържа същото количество мазнини като прясното. Някои производители добавят пектин или желатин за по-голяма гъстота. Недобросъвестните производители сгъстяват млякото с нишесте.

Лечебни свойства

Киселото мляко не е само богат източник на калций. То е особено ценно заради жизненоважните за човека бактерии, известни като пробиотици, които потискат развитието на зловредни бактерии в стомашно-чревния тракт. Твърде многото „лоши“ бактерии могат да причинят стомашни и други болестни състояния. Консумацията на голямо количество мляко може да облекчи възпалителни процеси в червата, язви, инфекции на пикочните пътища, вагинални гъбични инфекции и много други. Приемът на „добри“ бактерии чрез киселото мляко е особено важен при лечение с антибиотици, които унищожават не само „лошите“, но и „добрите“ бактерии в стомаха. Пробиотиците произвеждат и естествени имуностимуланти и антибиотици, които изчистват болестотворните бактерии от стомашно-чревния тракт.

Здравен съвет

Едни от най-полезните бактерии, използвани за закваска на мляко, са Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus.

Ключови съставки: Протеини, калций, витамин А, витамини от групата В, цинк, фосфор

Оптимален прием: Една чаша нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с жива закваска дневно.

Съвети при пазаруване: Избирайте кисело мляко с ниско съдържание на мазнини, без подсладители и с надпис „жива закваска“ на кофичката. Купувайте го възможно най-прясно – колкото по-пастьоризирано е млякото и колкото по-дълго е престояло в хладилник, толкова по-малко активни бактерии са останали в него.

Полезни съвети

  • Киселото мляко се разгражда при висока температура. Ако гo добавяте към ястията за застройка, добавяйте към ястието, след като го свалите от огъня и се охлади.
  • Повечето марки кисело мляко с шоколадов вкус не съдържат живи бактерии. Можете да си направите шоколадово кисело мляко, като добавите какао и захар в обикновено кисело мляко.
  • Когато приготвяте панирано пиле, риба или кашкавал, вместо в разбито яйце може да оваляте продуктите в кисело мляко. Използвайте около 200 мл мляко за около 400 г протеини.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *