ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лененото семе предпазва от съсиреци!

Това са семената на растението, от което се произвежда влакното за ленената тъкан.

lenenoЛенът се използва изцяло: семената се пресоват, за да се извлече масло, а остатъците с високо съдържание на протеини се използват за храна на конете. За хората лененото масло е много полезно благодарение на фитоестрогените, наречени лигнани. Ленът е най-богатият източник на тези вещества.

Лечебни свойства

Една супена лъжица смляно ленено семе, добавена към зърнената закуска или киселото мляко, осигурява 2,3 г влакнини – дори повече от съдържащите се в самата зърнена закуска. Но лененото семе е ценно преди всичко заради съдържанието му на лигнани. Тяхната функция в организма наподобява тази на естрогена – блокират естрогеновите рецептори на клетките и намаляват опасността от развитие на хормонозависими болести като рак на гърдата. Лененото семе е отличен източник на алфа-линоленова киселина (ALA), есенциална мастна киселина, от която тялото произвежда омега-3 мастни киселини. Тя разрежда кръвта и не позволява образуване на тромби (съсиреци) по стените на артериите, което намалява риска от инфаркт и инсулт. Ленените семена могат да понижат и холестерола заради високото съдържание на разтворими влакнини. Тяхното противовъзпалително действие потиска различни болестни състояния, като акне и астма.

Здравен съвет

Важно е лененото семе да бъде ситно смляно, иначе няма да се усвои и ще се изхвърли от организма. Голямото количество ленено семе има слабителен ефект.

Оптимален прием: Една-две супени лъжици смляно ленено семе на ден.

Ключови съставки: Алфа-линоленова киселина, влакнини, витамини В6 и Е, фолат (витамин В), магнезий, лигнани (фитоестрогени)

Съвети за пазаруване: Купувайте смляно ленено семе или смелете семената в кафемелачка. Избирайте вакуумирани пакети, които гарантират свежестта на продукта. Лененото масло се разваля бързо, съхранявайте го в тъмни стъклени бутилки в хладилник и се снабдявайте с количество, което можете да използвате до един месец.

Полезни съвети

  • Използвайте ленено масло като подправка за салата – заменяйте половината от зехтина с него. Не гответе с ленено масло, защото „добрата“ мазнина може да се превърне в „лоша“.
  • Ако нямате кафемелачка, с която да смелите лененото семе, сложете семената на дъска за рязане и поръсете с малко вода и ги накълцайте с готварски нож.
  • Свършили са се яйцата? Разбийте с пасатор една супена лъжица смлени ленени семена и три супени лъжици вода за около минута, докато се получи лепкава смес. Намажете пилето или рибата, за да полепнат подправките, използвайте я като плънка за месни рула и хапки или като панировка.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *