Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нискомасленото прясно мляко е един от малкото източници на витамин D!

Това, с което кравите хранят малките си, е непреработено чисто прясно мляко. В магазините млякото е пастьоризирано и хомогенизирано.

niskomasleno mliakoПри хомогенизирането мастните капки на млякото се разбиват и то става по-гладко. Иначе мазнината ще се издигне към повърхността, като олио във вода. (Млякото е източник на протеини, но 87% от съдържанието му е вода.) Пастьоризацията, от друга страна, убива бактериите и блокира действието на някои естествени ензими. До 1950 година млякото се предлагаше само под една форма – пълномаслено, със съдържание на мазнини 3,25% в 230 г. Днес можете да си купите мляко с по-малко от 0,5% съдържание на мазнини. Заедно с мазнината се премахват и витамини А и D, които впоследствие се добавят отново.

Лечебни свойства

Ако сте пили мляко само в детството си, вие сте лишили организма си от един от най-добрите източници на калций. Обезмасленият му вариант всъщност е много по-богат на калций от пълномасления, защото този елемент се съдържа в млечните протеини, а не в мазнините. Освен това млякото е един от малкото източници на витамин D, който е важен за предотвратяване на много видове рак. В млечните продукти има калий и магнезий, които по естествен начин понижават кръвното налягане. Една чаша мляко на ден може да намали риска от рак на дебелото черво с 15%.

Здравен съвет

При загряване на млякото от него се изпарява вода и калцият се свързва с протеините, в резултат на което се образува каймак. Ако го изхвърляте, вие се лишавате от ценни хранителни вещества. Ще намалите изпарението, ако топлите млякото в покрит съд.

Ключови съставки: Калций, витамин А, В2 (рибофлавин), В12 и D (витамин А и D са добавени), фосфор, цинк, магнезий

Оптимален прием: Най-малко 200 мл на ден.

Съвети за пазаруване: Винаги проверявайте срока на годност и купувайте само необходимото количество. И, разбира се, избирайте обезмаслено мляко или с 1% съдържание на мазнини. Запасете се с нискомаслено мляко на прах, което можете да използвате вместо сметана – съдържанието на калций в него е дори по-високо.

Полезни съвети

  • Млечните продукти смекчават лютия вкус на някои пикантни подправки. Ако ястието е твърде пикантно, свалете го от огъня и добавете мляко. Така ще потушите острия пикантен вкус.
  • Овесените ядки, оризът или ечемикът ще станат по-вкусни, ако ги сварите в мляко.
  • Предлагаме ви рецепта за освежаваща млечна напитка. Разбийте с шейкър 3/4 чаша мляко, 3 супени лъжици замразен концентриран портокалов сок, 1/4 чаена лъжичка ванилова есенция и кубчета лед.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *