Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете кои са първите 10 най-лечебни билки!

Лечебните растения – билки съдържат много вещества, които са изключително полезни за здравето ни.

Представете си таратор без чесън, ябълков пай без канела или къри без куркума! Билките и подправките придават специфичен аромат и вкус на ястията. Малцина знаят обаче, че те са изключително полезни. Да не забравяме, че са растения, съдържащи много лечебни вещества. Те са с особено висока концентрация в семената, цветовете и други части на растението, които обикновено се включват в подправките.

Вярно е, че обикновено свързваме антиоксидантите с плодовете, но подправка като карамфила също е сравнително богата на това ценно вещество. Вече знаете, че мазнината в рибата лекува възпаленията в организма, но и джинджифилът има подобно действие. Чесънът и куркумата дори могат да ви предпазят от рак. Много други билки и подправки са мощни оръжия срещу бактериите и вирусите.

Почти всички билки и подправки съдържат полезни растителни вещества, а от следващите редове ще разберете кои са най-здравословните.

2-cayenne-pepperЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР

Лютивият вкус на храните, подправени с кайен (англоезичното наименование на лютия червен пипер) се дължи на вещество, известно като капсаицин (на него се дължи полезното действие на лютите чушки). Капсаицинът е активното вещество в много кремове, мехлеми и пластири, използвани при артрит и болки в мускулите. Той облекчава болката, като извлича от клетките химикал, наречен субстанция Р, който спомага за предаването на сигнала за болка от нервните окончания до мозъка. Капсаицинът може да намали и болката при херпес зостер и болки в крайниците при болни от диабет.

Полезните свойства на кайена не свършват до тук. Добавете го към пилешката супа и ще си направите традиционно лекарство при настинка. Лютият червен пипер свива кръвоносните съдове на горните дихателни пътища и отпушва носа. Кайенът е мощен ускорител на метаболизма, който помага на организма да изгаря по-бързо калориите до няколко часа след приемането му. Съществуват доказателства, че има противовъзпалително и антиоксидантно действие. Изследванията показват, че кайенът има и противоракови свойства. Според резултатите от изследване, публикувано в Американския журнал по клинично хранене, диабетиците, които консумират умерено люта храна, имат нужда от по-малък прием на инсулин след хранене за сваляне на кръвната захар.

КАНЕЛА

Канелата е от тези билки, които придават невероятен вкус на сладкишите, овесените ядки, млякото с ориз и други храни. Но едно от най-ценните й свойства е способността й да държи под контрол кръвната захар при диабетиците. Някои от естествените й съставки подобряват функцията на инсулина и чувствително понижават нивото на кръвната захар – достатъчен е прием само на четвърт или половин чаена лъжичка на ден. Същото количество може да намали нивата на триглицеридите и холестерола от 12 до 30%. Тази традиционна подправка за ябълков пай може да предотврати и образуването на съсиреци, т.е. тя е изключително полезна за сърцето.

Канелата има и антибактериално и противовъзпалително действие. Според някои изследвания тя унищожава много бактерии, сред които Е. coli. Наскоро учените откриха, че канелата има високо съдържание на антиоксиданти, известни като полифеноли, което я прави полезна за сърцето. Богата е на влакнини и може да помогне при стомашни киселини.

2-karamfilКАРАМфИЛ

Карамфилът е от тези билки, които наричаме подправки, традиционно използвана в индийската кухня и съдържаща противовъзпалителна съставка, наречена еугенол. Изследвания върху животни показват, че това вещество потиска протеина СОХ-2, който ускорява възпалителните процеси в организма. Според друго изследване карамфилът е силен антиоксидант. Съчетанието от противовъзпалителни и антиоксидантни свойства е изключително полезно за сърцето, предпазва от рак и забавя износването на хрущяла и костите при артрит. В карамфила има и вещества, подобни на тези в канелата, които подпомагат действието на инсулина.

Мъчи ви зъбобол? Лапнете няколко зрънца карамфил и изчакайте да омекнат в устата ви, после ги сдъвчете, за да отделят мазнината си. Преместете ги с език до болния зъб и ги задръжте там около половин час. Карамфиловото масло не само ще унищожи бактериите, но ще притъпи чувствителността на нервните окончания. При опити в лабораторни условия карамфилът убива бактерии, устойчиви на антибиотици.

2-corianderКОРИАНДЪР

От семената на кориандъра израстват зелени листа, известни като силантро или китайски магданоз. Той е една от тези билки, които са основна подправка в мексиканската, тайландската, виетнамската и индийската кухня. Семената се използват при храносмилателни проблеми. Направете си силен чай от смачкани семена кориандър. Подправката може да помогне на хора, страдащи от синдром на дразнимото черво, защото успокоява спазмите. Изследвания, проведени с животни, потвърждават едно забравено свойство на кориандъра – като успокоително средство при тревожност. Има доказателства, че есенциалното масло в него може да унищожи бактерии, сред които Е. coli и салмонела. Учените изучават и евентуалната му способност да понижава нивото на холестерола, след като са доказали, че има такъв ефект при животните.

Подобно на всички други подправки, и тази действа като антиоксидант. Според едно изследване антиоксидантните вещества на кориандъра са концентрирани в листата му.

2-garlicЧЕСЪН

Ако смачкате скилидка чесън, веднага ще усетите острия й аромат. Тази добре позната миризма се излъчва от вторичните продукти на алицина, сярно съединение, на което вероятно се дължат полезните му свойства и специфичният пикантен вкус.

Ежедневната консумация на чесън може да намали риска от сърдечносъдови заболявания със 76%. Но как? Като понижава нивото на холестерола (между 5 и 10% според различните изследвания), като разрежда кръвта и свежда до минимум опасността от образуване на съсиреци, а също и благодарение на антиоксидантните си свойства. Съединенията на сярата, съдържащи се в чесъна, предпазват от рак, особено на стомаха и дебелото черво. Те изчистват канцерогените, преди да са успели да навредят на клетъчната ДНК, и принуждават вече образувалите се ракови клетки да се самоунищожат.

Силното антибактериално и противогъбично действие на чесъна може да помогне при гъбични инфекции, възпаление на синусите и обикновена настинка. Може дори да ви отърве от досадните тикове.

2-gingerДЖИНДЖИФИЛ

Този сбръчкан корен е играл основна роля в азиатската и индийска медицина в продължение на векове, основно като лекарство за стомашни проблеми. Днес учените са открили друго важно негово качество – способността му да лекува възпалителни процеси. Няколко изследвания са установили, че джинджифилът (и куркумата) намаляват болката и подуването при артрит. Може да облекчи и болката при мигрена, като блокира вещества, причиняващи възпаление, наречени простагландини. Тези качества го правят мощно средство за предотвратяване на рак и забавяне растежа на раковите клетки.

Джинджифилът увеличава стомашните сокове и неутрализира киселините, като същевременно потиска силните контракции на червата. Има доказан ефект при гадене и повръщане. Едно изследване е доказало, че джинджифилът е също ефикасен колкото дименхидрината и други лекарства против повръщане, само че не причинява сънливост. Ефектът му е най-силен още преди появата на гадене. Затова ви препоръчваме да приемате джинджифил в естествена форма, като таблетка или прахче, когато предполагате, че ще ви се догади. Джинджифилът е добро средство за облекчаване на сутрешно гадене.

2-sinapГОРЧИЦА

Горчицата се произвежда от семената на растение от семейството на зелето – растения със силно изявено противораково действие. И наистина, синапените семена съдържат вещества, които според изследванията потискат развитието на туморните клетки.

Синапът има свойството да задържа топлина, което се използва за облекчаване на възпаления на горните дихателни пътища – години наред той е основна съставка в пластирите, поставяни на гръдния кош. Подобно на лютия кайенски пипер, поставено върху кожата, синапеното семе извлича от клетките субстанция Р, която предава сигнала за болка на главния мозък. Синапеният компрес увеличава притока на кръв към пръстите при хора, страдащи от синдром на Рейно.

Смята се също, че синапът възбужда апетита, като увеличава отделянето на слюнка и храносмилателни сокове. Той може да помогне и при гъбички на краката. Не яжте твърде много синапени зърна и не приемайте повече от 1 чаена лъжичка синап на прах наведнъж, защото в първия случай може да се постигне слабителен ефект, а във втория – повръщане.

2-nutmegИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ

В него, също като в карамфила, се съдържа веществото еугенол, което е полезно за сърцето. Някои историци търсят причината за популярността му сред търговците в халюциногенния ефект при консумацията му в големи количества. Настъпващата еуфория, която много наподобява наркотично опиянение, се дължи на активното вещество на индийското орехче, миристицин. Преди да погълнете няколко индийски орехчета, за да проверите сами прочутия им ефект, внимавайте, защото има сериозна опасност да се натровите и да изпитате неприятни странични ефекти.

От медицинска гледна точка индийското орехче (семето на вечнозелено дърво) заедно с кората има силни антибактериални свойства. Доказано е, че то убива множество бактерии в устата, които предизвикват кариес. Изследванията показват, че миристицинът потиска действието на ензима в мозъка, който води до развитие на Алцхаймер. Той подобрява паметта на лабораторните мишки, а в момента се проучват и възможните му свойства на антидепресант.

2-gradinski 4ajГРАДИНСКИ ЧАЙ

За градинския чай, или салвията, се смята, че засилва паметта и дори предпазва от протичащи в мозъка процеси, които водят до болест на Алцхаймер. Редица изследвания доказват, че маслото от салвия подобрява настроението и концентрацията. При проучване на британски учени, проведено със здрави млади хора, се установило, че те постигат по-добри резултати на тестове за запаметяване на думи след прием на капсули градински чай.

Подобно на повечето подправки и билки, градинският чай има противовъзпалителни, антиоксидантни и противотуморни свойства. Един от фитохимикалите в салвията е туйонът, по-известен като съставка в алкохолното питие абсент, за което се предполага (погрешно), че предизвиква халюцинации. Днес се смята, че салвията може да се използва за лечение на диабет. Изследванията показват, че тя засилва действието на инсулина и намалява кръвната захар. Някои изследователи вече са доказали, че добавките от салвия могат да предотвратят диабет от втори тип.

2-kurkumaКУРКУМА

Тази подправка, която придава на кърито типичния жълт цвят, се използва в индийската медицина за подобряване на апетита и храносмилането. Напоследък обаче се доказва силното й противотуморно действие. Веществото, на което се дължи жълтият цвят на куркумата, се нарича куркумин и се смята за мощен противораков агент, който намалява възпаленията, благоприятстващи туморното развитие, и наподобява действието на броколите и карфиола, тъй като изчиства канцерогените, преди да са увредили клетъчната ДНК. Лабораторните изследвания показват, че кукрумата спира развитието и разпространяването на вече образувалите се ракови клетки. Има данни, че подправката предпазва от рак на дебелото черво и меланома – най-смъртоносната форма на кожен рак. Учени от университета „Рутгерс“ в Ню Джърси се опитват да открият лек срещу рак на простатата, съставен от куркумин и фенетил изотиоцианат (противораково вещество, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци).

Изследователите са открили, че куркумата намалява възпалението при много болестни състояния, сред които и псориазис. Изследвания върху животни показват, че куркуминът потиска образуването на амилоид, веществото, което се свързва с развитието на болестта на Алцхаймер.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *