ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 симптома, че страдате от гонартроза

Ето как ще разпознаете артрозата и по-точно гонартрозата

Ето как се разпознава гонартрозата!
Ето как се разпознава гонартрозата!

Една от първите индикации, че страдате от артрит, идва от болката в коленете. Болестта, която се обяснява като възпаление на ставите между две кости, най-често поразява именно тази част от човешкото тяло, причинявайки болка и невъзможност за нормално движение. Артрозата в областта на колянната става е позната като гонартроза.

Като основна причина за това, че артритът поразява първо коленете, се посочва обстоятелството, че това една от ставите, подложена на най-голямо натоварване. Причините за появата на заболяването варират – от износване на ставата, през скъсан хрущял до възпаление, предизвикано от понижена имунна защита на организма. Комбинация от фактори – изтънели мускулни влакна, наднормено тегло, наследствена склонност към заболяването, ставни заболявания и други, както и прекомерното излагане на ниски температури и напредването на възрастта са сред предпоставките за артроза.

Именно поради това специалистите обръщат внимание на превенцията – разпознаването на първите симптоми на болестта може да спаси не само коленете, но и ставите в цялото тяло от развитието на тежка форма на артрит. В тази връзка, в редовете по-долу ви обръщаме внимание на първите симптоми на болестта:

–         болка в коленете – появата на неразположение и болка, както и подуването на коленете, е първият признак, че нещо не е наред. Въпреки че болката е възможно да е провокирана от нараняване, често става дума именно за гонартроза. Това важи с пълна сила, ако болката се появява сутрин след ставане и по време на движение – ходене, тичане, изкачване на стълби;

–         схващания – честите схващания в областта на коляното също може да се смята за признак на заболяването. Най-често схващанията се появяват при продължително задържане на тялото в една и съща поза – в седнало или легнало положение. В тези случаи възможността за раздвижване е изключително ограничена, а всеки опит – болезнен. На практика – стига се дотам, че пациентът едва раздвижва коляното;

–         възпаление на колянната става – не на последно място трябва да се посочи възпалението, обхващащо коляното, което често е съпътствано от почервеняване, от повишаване на телесната температура и дори от появата на треска. Самата става, която е възпалена, често се деформира, а при ставане, сядане и движение, като цяло, се чува леко щракване. В резултат на развиващата се инфекция човек губи тонуса си, често е отпаднал и чувства умора.

Ако и вие имате някои от изброените оплаквания, потърсете съвет от специалист. Така при евентуално заболяване то ще бъде овладяно своевременно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *