ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В опасност от брадикардия сте, ако…

Състояние, при което пулсът падне под 60 удара в минута, е познато като брадикардия

Ето кога е налице риск от брадикардия!
Ето кога е налице риск от брадикардия!

Какво представлява брадикардията?

За брадикардия се говори, когато сърдечният ритъм спадне драстично под нормалния.

По правило се смята, че сърдечният ритъм на здрав човек е между 60 и 100 удара в минута. За да се говори за брадикардия, ритъмът на сърцето трябва да е паднал под 60 удара, което е крайно недостатъчно – при сърдечен ритъм с подобни показатели отделните звена в организма не са снабдени с необходимото им количество кръв.

Какви са симптомите на брадикардия?

При хората, които страдат от брадикардия, жизненоважни органи страдат от липсата на кръв. Това води до появата на някой или на комбинация от изброените по-долу симптоми:

–          изпадане в безсъзнание;

–          замаяност;

–          усещане за слабост;

–          бърза умора;

–          затруднено дишане;

–          болка в гърдите;

–          загуба на памет.

И все пак – трябва да се има предвид, че при някои здравословни състояния пониженият сърдечен ритъм е възможен. Като пример в това отношение специалистите посочват здравословното състояние на атлетите, които тренират овладяването на сърдечния си ритъм.

Кога е необходима специализирана помощ?

Ако човек не попада в някоя от групите, за които се смята, че е нормално да живеят с понижен сърдечен ритъм, то задължително е посещението на лекарския кабинет още при първите признаци на брадикардия. Това важи с особена сила за случаите, когато първите признаци на брадикардия са изпадането в безсъзнание или затрудненото дишане.

Кои са рисковите групи?

Като хора, които най-често страдат от разглеждания проблем, се посочват тези, които са в напреднала възраст. Това е и традиционния контингнет на страдащите от сърдечни проблеми, като освен възрастта, за рискови фактори се посочват още:

–          високото кръвно налягане;

–          тютюнопушенето;

–          злоупотребата с алкохол;

–          минал етап на прием на наркотични вещества;

–          стресови ситуации.

Прогнози за брадикардията

Лечението на брадикардията зависи в най-голяма степен от конкретното здравословно състояние на пациента и от това в каква степен сърдечният ритъм е склонен към понижение. В случаите, когато човек страда от друго заболяване, често излекуването на първопричината води и до изчезване на брадикардията.

При някои пациенти се налага поставянето на т.нар. пейсмейкър, който контролира сърдечният ритъм и поддържа сърдечното здраве на пациента в норма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *