ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Без правилно хранене не можете да се лекувате!

Правилно хранене е в основата на всяко лечение! От много години лекарите са изправени пред следната загадка: близо половината инфаркти настъпват при хора, които имат нормални нива на холестерол.

Повечето кардиолози днес са намерили отговор на тази загадка – те са достигнали до единното мнение, че всичко се обяснява с един естествен феномен, наречен възпаление (инфекция, възпалителен процес). На него се дължат почти всички хронични заболявания от сърдечносъдови проблеми до диабет и рак. В последните години се оказа, че най-важната функция на омега-3 мазнините е потушаването на възпаленията в организма.

Възпалителният процес играе изключително полезна, дори животоспасяваща роля, когато действа по отредения му от природата начин – да лекува нараняванията. Без него дори повърхностната порезна рана би довела до фатален изход. Това порязване, както и всякакъв друг вид нараняване, от ожулено коляно до изгорен с горещо кафе език, отключва поредица от събития, чиято цел е да възстановят уврежданията.

Първо, тялото увеличава притока на кръв към нараненото място, като едновременно с това доставя бели кръвни телца, които изчистват мъртвите клетки и бактериите (ако има такива), за да предотвратят инфекция. Към нараненото място се изпращат и протеини, които „запечатват“ участъка, за да предотвратят нахлуването на бактерии и други вредни микроорганизми в съседните тъкани. Възпалената кожа е по- топла, защото тялото ускорява метаболизма в наранената зона с цел да ускори оздравяването й. Дори болката и подуването, които придружават възпалението, играят полезна роля, тъй като дискомфортът ви принуждава да не се натоварвате и по този начин клетките в нараненото място се възстановяват по-бързо.

Ожуленото коляно е само едно от лицата на възпалениетото има и други страни, за които повечето хора и дори експерти не предполагат. Кардиолозите са стигнали до единодушното мнение, че възпалителните процеси предизвикват образуване на плака, изпълнена с холестерол, която се натрупва по стените на артериите. В определен момент плаката се разкъсва, на това място се образува съсирек, който води до запушване на съда и инфаркт. Всъщност изследванията показват, че високите нива на факторите, предизвикващи възпаления в кръвта, увеличават риска от инфаркт до четири пъти.

Все по-често се говори, че контролирането на възпаленията с омега-3 може да понижи риска от инфаркт и да успокои симптомите на някои разпространени заболявания, като ревматоиден артрит например. Те дори могат да защитят организма от агресивни и смъртоносни болести, като диабет и рак.

Когато възпалителният процес е краткотраен, той не представлява проблем. Но благодарение на съвременния начин на живот, включително нездравословното хранене и наднорменото тегло, организмът на повечето хора се намира в състояние на „хронично възпаление“ – особен вид биологично състояние. Все по-голям брой учени от най-различни области твърдят, че този хроничен възпалителен процес е като невидим бич, който предизвиква преждевременно стареене и болести.

Нараства и броят на научните изследвания, които показват, че възпалението е връзката между болести, които на пръв поглед нямат нищо общо. Например проучване на медицинския колеж „Вайл“ към университета „Корнел“ открива, че хората, страдащи от ревматоиден артрит, са три пъти по-предразположени към развитие на сърдечносъдово заболяване. Болните от лупус и псориазис (възпалително заболяване на кожата) също са изложени на необичайно висок риск от сърдечносъдово заболяване.

За разлика от обикновените наранявания, хроничното възпаление протича без изявени симптоми. Но това не означава, че може да остане напълно скрито. Възпалението оставя следа под формата на показател, наречен С-реактивен протеин или CRP, който може да се измери чрез обикновен кръвен тест. Някои лекари използват резултатите от изследването на този показател, за да преценят какъв метод на лечение да приложат при пациенти с други рискови фактори, като висок холестерол и наднормено тегло.

fish_oilПолзата от рибено масло

Щом възпалението е толкова вредно за организма, защо да не го овладеем с една или две таблетки ибупрофен на ден? Ибупрофенът, наред с други нестероидни противовъзпалителни лекарства (NSAID), като аспирина, са неизменно присъствие във всяка домашна аптечка, защото няма по-добро средство за облекчаване на главоболие или мускулна треска след физическо натоварване. Но прекаляването с тях може да доведе до проблеми с храносмилателния тракт, а понякога дори и до по-сериозни състояния. Както вече споменахме, някои лекарства по рецепта, използвани за облекчаване на болка и възпаления, могат да причинят сърдечносъдови проблеми. Според последните проучвания дори свободно отпусканите нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофена могат да увеличат риска от инфаркт, особено при хора, които вече имат сърдечносъдово заболяване.

Това е достатъчна причина да заключите домашната си аптечка. За щастие има и друг начин да потушите възпалителния процес и причинените от него щети и той е като консумирате повече риба и други богати на омега-3 мастни киселини храни – противовъзпалителните средства от природата. За първи път учените предположили, че има нещо специално в омега-3 мастните киселини, когато забелязали, че сърдечносъдовите заболявания са рядко явление при хората, които се хранят с много риба. А първото изследване в тази насока е проведено с ескимоси от Гренландия, които са консумирали основно китово и тюленово месо.

Учените открили, че ескимосите рядко развиват и други заболявания, като астма, псориазис и ревматоиден артрит. Каква е връзката между двата вида заболявания? Възпаление, излязло от контрол. Неотдавна учените откриха, че омега-3 мастните киселини потискат възпалителния процес по няколко начина. От една страна, те не позволяват на тялото да използва други видове мастни киселини за синтезиране на простагландини и други подобни на хормони вещества, които предизвикват възпаление. От друга страна, намаляват броя на неприятелски настроените бели кръвни телца, които имунната система изпраща до възпалените места в организма. Консумирането на повече омега-3 мастни киселини може да се окаже ключ към преодоляването на тези и други често срещани здравословни проблеми.

sarcetoСърдечносъдови заболявания

Една идея, която преди няколко години би звучала ексцентрично, днес добива все по-голяма популярност. Сега лекарите са убедени, че слабите, но упорити възпалителни процеси водят до образуване на нестабилна среда в артериите, в резултат на което холестерол и други наслагвания се отделят и формират съсиреци, които могат да запушат кръвоносните съдове. Не губете надежда: можете да получите помощ в рибния магазин или на щанда за плодове и зеленчуци. Според едно изследване жените, които консумират много риба, ленено масло и други храни, богати на омега-3 мазнини, страдат с 29% по-малко от възпаления в артериите (според нивото на показателя CRP) в сравнение с жените, които почти не приемат този вид мазнини. Консумирането на много риба не само намалява възпаленията, но и защитава сърцето, като понижава нивото на триглицеридите и стабилизира сърдечния ритъм.

Рак

Много онколози днес вярват, че повишеното възпаление предизвиква и ускорява развитието на много видове рак. Според една теория възпалителните процеси увеличават скоростта на „възстановяване“ на клетките, което може да повиши вероятността от развитие на дефектни клетки и до неконтролируемо делене, водещо до образуване на тумори.

Астма

Болните от астма се увеличават непрекъснато и според някои лекари причината се крие в начина на хранене. Характерното по време на астматичния пристъп свирене в гърдите и задух са вследствие на възпаление в бронхиалните тръби, които доставят въздух до белите дробове. Възпалението води до стесняване на въздушните пътища и симптоми като задушаване. Неотдавна учените предположиха, че вероятните причинители на това заболяване са омега-6 мастните киселини, които се съдържат в много видове мазнини за готвене и (в по-малки количества) в животинската храна. Американците масово консумират големи количества мазнини от типа омега-6, от които тялото произвежда химикали, причиняващи възпаление.

Както вече знаете, омега-3 мастните киселини могат да овладеят възпалителните процеси и консумирането на повече рибено масло и по-малко храни със съдържание на омега-6 биха могли да предотвратят астматичните пристъпи, поне на теория. В доказателство ще цитираме резултатите от няколко изследвания. Според австралийско проучване при децата редовната консумация на риба намалява риска от развитие на астма със 75%. Изследване на датски специалисти открива, че децата, които приемат най-голямо количество риба и пълнозърнести храни от всички участници, са с 50% по-малко застрашени от астма.

Диабет

Повечето хора, които развиват диабет от втори тип, са с наднормено тегло. Мастните клетки произвеждат химикали, които допринасят за развитие на инсулинова резистентност, която е основна причина за заболяването. Те произвеждат и протеини, които предизвикват възпаления. Няколко големи изследвания, включващи общо около 50 000 души, показват, че жените с най-високи нива на хронично възпаление, са четири пъти по-застрашени от развитие на диабет от втори тип.

Все още липсват реални доказателства, но учените предполагат, че химическите вещества, отделяни при възпалителните процеси, влияят на действието на инсулина и повишават кръвната захар. Вероятно не е случайно, че според изследванията любителите на риба рядко се разболяват от диабет от втори тип.

Автоимунните заболявания

Рибеното масло би могло да облекчи симптомите на някои автоимунни заболявания, като ревматоидния артрит. Това са състояния, които възникват, след като имунната система възприема погрешно един напълно здрав орган или тъкан (щитовидната жлеза или колянната става, например) като чуждо тяло. Заблуденият организъм изпраща сигнал на химикалите, предизвикващи възпалителни процеси, в резултат на което те атакуват здравия участък и го възпаляват.

Автоимунните заболявания включват често срещани състояния, като диабет от първи тип (имунната система погрешно разрушава произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса) и болестите на щитовидната жлеза. При лупуса тялото атакува сухожилията, хрущялите и съединителната тъкан.

Консумирането на повече омега-3 мастни киселини едва ли ще предотврати напълно тези заболявания, но поне ще облекчи симптомите им в определени случаи. Включвайте по-често риба в менюто си или поръсвайте зърнената си закуска с ленено масло, което е естествено болкоуспокояващо. Изследванията за ролята на омега-3 мастните киселини в лечението на автоимунните заболявания показват, че добавките рибено масло дават положителни резултати при облекчаването на симптомите на две конкретни автоимунни болести.

Ревматоиден артрит

Внушителен брой изследвания, проведени от началото на 1990 година до днес, доказват, че рибеното масло предотвратява и лекува ревматоидния артрит (РА). За разлика от по-широко разпространения остеоартрит, РА възниква, когато имунната система атакува ставите на пръстите на ръцете и краката, китките и други части на тялото, и в резултат се появява оток, болка и усещане за слабост. Страдащите от РА често търсят облекчение на болката и сковаността в лекарства като аспирин, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни средства.

Консумирането на риба не само намалява риска от инфаркт, но и предпазва организма от развитие на РА. Според едно изследване вечерянето с риба само два пъти в седмицата може да понижи риска от ставното заболяване с 50%. Проведени са най-малко 18 официални проучвания, при които участниците с РА са приемали добавка рибено масло от 3,5 грама на ден с цел облекчаване на симптомите. В резултат всички, с изключение на един, усетили някакво подобрение. В друго изследване след лечение с рибено масло участниците съобщили, че усещането за сутрешна скованост, болка и чувствителност намалели след шест месеца. Много от тях вече дори не изпитвали нужда от болкоуспокоителни. Участниците в пара лелно изследване, които приемали капсули царевично масло, не почуствали никакво подобрение.

Възпалително заболяване на червата

Упоритото възпаление е причина за няколко често срещани неприятни заболявания на стомашно-чревния тракт. Те включват болест на Крон и язвен колит. Болестта на Крон засяга цялата храносмилателна система, но най-често се отразява върху тънките черва и се проявява със стомашна болка, треска, диария и умор. Язвеният колит атакува дебелото черво и ректума. Това заболяване, освен че е болезнено, води до отделяне на кървави изпражнения и често изхождане. Ако не се лекува, дълготрайното възпаление от колита може да увеличи риска от рак на дебелото черво.

riba zelen4uciРиба

Добрите мазнини в рибата обясняват защо любителите на риба рядко страдат от диабет от втори тип.

Съдържащите се в рибата мазнини непрекъснато доказват ефикасността си при лечение на възпалителни процеси.

Мастните киселини омеза-3 от вида DHA намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер, ЕРА облекчават симптомите при кожни проблеми.

Порция сьомга съдържа едва една четвърт от наситените мазнини в една говежда пържола.

Повечето видове риба доставят на организма същото количество протеини като месото, наред с желязо и витамин В12, които дават енергия на тялото.

Как да изберем риба?

През последните години репутацията на рибата като здравословна храна беше застрашена от опасения, че е токсична. Морската храна като цяло е най-добрият природен източник на полезните омега-3 мастни киселини, но в някои видове се натрупват големи количества живак и други токсини.

Много водещи експерти твърдят, че поемането на този риск си заслужава. През 2006 година списанието на Американската медицинска асоциация и Институтът по медицина публикуваха доклади за безопасността на рибата. Според данните от изследването на списанието консумирането на една или две порции риба на ден намалява опасността от инфаркт с фатален изход с 36% и цялостния риск от внезапна сърдечна смърт с 17%. Авторите обобщават, че „ползите от рибата са много повече от потенциалните рискове“. Вторият доклад, макар и не толкова категоричен, достига до следните изводи:

За деца под 12-години и жени в детеродна възраст: препоръчват се две порции риба седмично (от около 100 г), като допустимият максимум е 180 грама консервирана риба тон или 360 г каквато и да е риба. Трябва да се избягва рибата с високо съдържание на живак.

За всички възрастни: препоръчват се две порции риба от 100 г на седмица. Ако консумирате по-голямо количество, сменяйте вида риба.

•        Избирайте видове с най-голямо съдържание на омега-3 мастни киселини. Първите 10 от тях са сьомга, атлантическа херинга, аншоа, атлантическа скумрия, камбала, бял тон, миди, стриди, пъстърва и сардина.

•        Избягвайте риба с висока концентрация на живак, например златен костур, акула, риба меч и кралска скумрия.

•        Бъдете особено внимателни с „дивата“ риба. Много риби са застрашени видове и освен това не са най-здравословният избор. Сьомгата, отглеждана в рибни ферми, съдържа много повече омега-3 мастни киселини, отколкото дивата.

leneno semeЛенено масло вместо риба

Омега-З мастните киселини могат да се приемат по много удобен начин – под формата на хапчета рибено масло. Много хора обаче се притесняват от миризмата на риба в устата, на кожата и дори на урината. Този проблем може да се реши, като се приемат замразени капсули или се сменят често марките, но съществува и по-добър начин: заместването на рибеното масло с ленено. Не забравяйте, че в лена се съдържа алфалиноленова киселина (ALA), която организмът преобразува в две от най-важните омега-3 мастни киселини, ЕРА и DHA.

За съжаление тази трансформация не винаги се получава. Много малък процент от алфа-линоленовата киселина, която се приема от организма, се превръща В ЕРА, а количеството, което се превръща в DHA, е още по-малко.

Голям брой изследвания дават доказателства, че капсулите рибено масло понижават риска от инфаркт, но данните за ползата от добавки ленено масло с ALA са много по-малко. И все пак приемът на ленено масло е по-добре от нищо. Според едно изследване при жените, които често консумират храни със съдържание на ALA, рискът от внезапна сърдечна смърт намалява с 40%.

Специалистите по сърдечносъдови заболявания препоръчват приема на храни, богати на ALA, като ленено масло, орехи и орехово масло, рапично масло и тофу.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *