Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разпознайте навреме сърдечната недостатъчност

Ето кои са първите признаци на сърдечна недостатъчност

Разпознайте сърдечната недостатъчност!
Разпознайте сърдечната недостатъчност!

Сърцето е органът, който изпомпва кръв до всички точки на тялото. Когато то не е в състояние да изпълнява това си задължение, специалистите говорят за сърдечна недостатъчност.

Много хора погрешно смятат, че при сърдечна недостатъчност сърцето спира да бие. Истината е, че състоянието се характеризира с това, че сърцето изпомва кръв по-слабо и по-бавно и заради това не успява да задоволи потребностите от кръвоснабдяване на тялото. В резултат на това напрежението в самия орган се повишава, възпрепятствайки още един основен процес в човешкия организъм – снабдяването с кислород на тъканите и органите в тялото. Поражения настъпват едно по едно и в останалите системи, което в даден момент води до срив на цялото тяло.

Самото сърце прави всичко възможно, за да компенсира затрудненото и намалено изпомпване. Това става чрез уголемяване, добавяне на нова мускулна тъкан и чрез повишаване на сърдечния ритъм. Всяка една от тези промени крие рискове за здравето.

За хората, които са предразположени към подобни проблеми, специалистите дават няколко насоки за това как своевременно може да се индикира настъпващият срив в работата на сърцето. Ето ги и тях:

–         умора – един от първите признаци е честото усещане за отпадналост, което се дължи на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно кръв. Това води до драстично понижаване на кръвното налягане и до недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Наблюдава се замаяност, прекалено бързо изморяване и невъзможност да се изпълняват дори ежедневните задачи;

–         болка в гърдите – сред първите признаци на сърдечен проблем е болката в гърдите. Тя се дължи на усилието, което самото сърце полага, за да работи по-силно и да изпомпва повече кръв. Болката в гърдите често е провокирана и от натрупалата се по стените на кръвоносните съдове плака, която също затруднява преноса на кръв;

–         затруднено дишане – когато сърцето не е в състояние да изпълнява основното си задължение, кръвта се задържа във вените. Това води до „връщане” от белите дробове към сърцето на снабдена с кислород кръв. Когато течността започне да прониква в белите дробове, това оказва влияние на дишането. Състоянието се наблюдава както в моменти на движение и физическо натоварване, така и при сън и почивка;

–         липса на апетит – не на последно място – загубата на апетит също може да е провокирана от сърдечна недостатъчност. Причината се крие в това, че храносмилателната система също „страда” при липсата на достатъчно кръв.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *