Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Мария Николова: Мъглата улеснява белодробните инфекции!

Може да сложите шал на носа, през зимата синоптиците често прогнозират мъгла и ниска слоеста облачност

мъгла Това означава, че не бива да извеждате навън бебетата и малките деца, а вие трябва да дишате само през носа.

При мъгла дим, прах, серен двуокис, всички отрови във въздуха се концентрират в микроскопични капки близо до повърхността на земята. При всяко вдишване приемаме в организма по-голямо количество вредни вещества. Когато поемаме въздуха през носа, той действа като естествен филтър. Фините власинки спират отровните частици и миниатюрните капчици, но за не повече от 5-6 минути.

Освен това в синусите на носа въздухът се затопля.

Лекарите съветват да се диша през шал, но не повече от 5-6 мин. Причината за полезния, но краткотраен ефект е задържането на микробите по повърхността на шала, което го прави идеален инкубатор за болестотворните микроорганизми.

Мъглата създава отлични условия за разпространение на острите респираторни заболявания, циркулиращи активно през зимата. „Когато попадне в белия дроб, тя нарушава целостта на епитела на белодробната тъкан. По този начин уврежда клетката и навлизането на вируси и бактерии се улеснява“, обяснява д-р Мария Николова.

Мъглата е особено неприятна за хората с белодробни проблеми. Тежкият влажен въздух затруднява дишането и може да причини пристъпи на астма. Мъглата въздейства и върху психиката – потиска и обостря депресиите.

Лекарите съветват хората, работещи на открито, да пият повече течности. По възможност от време на време да влизат в помещения с нормална стайна температура. Това подпомага адаптацията на организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *