Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. д-р Петър Манолов пред Lekuva.net: Гинко билоба помага при старческа деменция!

Все по-голям процент от хората в напреднала възраст страдат от т.н. „старческа деменция“, характеризираща се с прогресивно отслабване на паметта и намаление на умствените способности, поради атрофия на отделни участъци от мозъчната кора. Клиничните прояви на деменцията се допълват с трудна ориентация във времето и пространството, нарушен контакт с околните, шум в ушите, световъртеж, главоболие и в по-тежките случаи – явления на тежка депресия.

Многогодишните проучвания върху лечебните свойства на ГИНКО БИЛОБА при болни със старческа деменция показват, че резултатите са доста обнадеждаващи, особено ако билката се комбинира с ноотропни средства. За да се получи лечебен ефект, е необходимо препаратите от ГИНКО БИЛОБА да се приемат продължително време. Въпреки че те са общо взето ниско токсични, преди употреба е необходимо да се съветвате с лекар.

ГИНКО БИЛОБА расте в Южна Америка, но е пренесено и в Средиземноморието. В нашата страна също се намират екземпляри от него. Лечебно действие притежават само листата, докато плодовете му са отровни! От листата са изолирани биологично активни вещества от групата на флавоноидите (гликолици, билаболиди и др), от които са създадени препарати като: мемоплант, танакан, тебонин, гинкофорт, гинкоприм и т.н.

ginko biloba

Механизмът на действие на екстрактите, изолирани от листата на ГИНКО БИЛОБА, е, че те неутрализират свободните радикали и подобряват циркулацията в мозъчните капиляри, като по такъв начин спомагат за по-рационалната утилизация на кислорода и глюкозата от мозъчните клетки и ги предпазват от хипоксия (кислороден дефицит). Следователно, препаратите от ГИНКО БИЛОБА притежават АНТИОКСИДАНТНО действие, като блокират свободните радикали, увреждащи клетъчните мембрани и клетъчното ядро и по такъв начин предотвратяват настъпването на дегенеративните промени в мозъчните клетки. Същевременно те улесняват проводимостта на нервните импулси в невроните и способстват за синтезата на медиаторите ацетилхолин, серотонин, гама-амино-маслена киселина и др., но най-вече на ацетилхолина, който играе ключова роля при болестта на Алцхаймер. Неслучайно понастоящем в САЩ провеждат експерименти с галантамин (нивелин) при лечението на болни от Алцхаймер. А както е известно, нивелинът влияе индиректно върху ензима холинестераза и потенцира синтезата не ацетилхолин. Препаратите от ГИНКО БИЛОБА

Проф. д-р Манолов
Проф. д-р Манолов

оказват преимуществено венотонично действие върху съдовете на мозъка, като този ефект е най-силно изразен в исхемичните зони на мозъка и почти не оказва действие върху здравите участъци. Това е едно от големите предимства на препаратите от Гинко Билоба в сравнение с всички останали мозъчно-съдови вазодилетатори. Не по-малко важно е и антиагрегантното (противосъсирващо) действие на препаратите от Гинко Билоба, като препятстват тромбозирането на съдовете. По тази причина те намират широко приложение при мозъчните тромбози. Препаратите от ГИНКО БИЛОБА притежават и антиатероматозно действие, като забавят натрупването на холестеролови плаки в артериите. Продължителната им употреба води до постепенно понижение на серумния холестерол и триглицеридите, подобряват проходимостта на артериите при болестта на Бюргер и Рейно.

Продължителната употреба на препаратите от ГИНКО БИЛОБА води до трайно подобрение на умствените способности, както и депресивното състояние присъщо на деменцията. Освен при старческата деменция препаратите на ГИНКО БИЛОБА се прилагат с успех при болните от мултиплена склероза, бронхиална астма, тромбоемболичната болест, невропатии, ретинопатия (макуларна дегенерация), диабетична ретинопатия, капиляропатии и т.н. Препаратите от ГИНКО БИЛОБА не трябва да се комбинират с антикоагуланти (синкумар), антиагреганти (аспирин, антистенокардин, плавикс и др). Следователно, препаратите от ГИНКО БИЛОБА е целесъобразно да се използват много по-широкомащабно при горните здравословни проблеми, но при всички случаи след предварителна консултация с лекар!

За Lekuva.net – проф. д-р Петър Манолов 

гинко билоба
Гинко билоба – за добра памет и свеж ум! Немско качество!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *