ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се активира генът на затлъстяването

Редовната консумация на някои храни активира ген, който кара тялото да натрупва мазнини.

fatАко това е продължителна практика, обмяната на веществата се преустройва и мазнините се натрупват все по-интензивно, твърдят учени. Неотдавна екип от няколко американски лаборатории е направил експерименти в тази посока, информират от medikforum.ru. Опитите са били направени с гризачи. При тях било проследявано как консумацията на различни храни се отразява на състоянието им. Така било установено, че продуктите с високо съдържание на захар и мазнини стимулират така наречените капа-опиоидни рецептори. Въпросните рецептори участват в мастния обмен. Активирането им продължително време стимулира развитието на затлъстяване, с което един организъм може много трудно да се справи.

При споменатото изследване мишките били разделени на две групи, в едната от които генетиците лишили гризачите от капа-опиоидните рецептори. В продължение на четири месеца животните получавали мазна и сладка храна и било проследявано теглото им. Накрая се оказало, че мишките с въпросните рецептори са затлъстели, а генетично променените гризачи практически не се изменили.

След този експеримент учените смятат, че заради особеностите на капа-рецепторите си хората се отнасят внимателно към мазната и сладката храна. Този механизъм е формиран в хода на еволюцията; действително капа-опиоидните рецептори определят натрупването на мастна тъкан.

Във времената, когато храната е била малко, организмът се е спасявал, като включвал механизъм за натрупване и се запасявал с енергия като от обилна трапеза – такова е обяснението на специалистите. В днешно време обаче този механизъм става вреден, тъй като продължава да действа и без да са налице условията на хранителен дефицит.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *