Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Още правила за вегетарианските диети

Част 1

Протеин

Растителните храни могат да предоставят необходимия протеин на организма ви, стига да знаете в кои растителни храни се съдържа, а това са:

  • всички соеви продукти като тофу, темпе и напитки
  • варен боб, грах и леща
  • фъстъци и фъстъчено масло
  • повечето ядки и семена

Не е необходимо да се съчетават протеини например, боб с ядки, в едно и също хранене, за да се оптимизира усвояването им. Други протеинови възможности включват яйца (също са богати на цинк и желязо) и мляко (с високо съдържание на цинк). Пълнозърнестите храни и зеленчуците осигуряват протеини и са големи източници на минерали.

Калций и витамин D

Калцият е важен за здравите кости, а витамин D е необходим за тялото, за да може да го усвои. Млечните продукти, бадемите, сусамът, тъмно-зелентеи зеленчуци (като броколи, зеле) съдържат калций. Има много продукти, които са обогатени с калций като напитки от соя, портокалов сок и тофу. Витамин D често се добавя към киселото мляко (но не и сиренето), соевите и оризовите напитки, както и към маргарин. Най(добрият източник на витамин Д е слънчевата светлина, която ни позволява да произвеждаме наш собствен витамин D чрез кожата ни. Допълнителен прием на този витамин е важен особено за бебета, деца и възрастни хора. Лекарите препоръчват на мъжете и жените над 50-годишна възраст да вземат дневна добавка от витамин D 400 IU.

Витамин B 12

Този витамин е необходим за деленето на клетките и образуването на кръвта. Той може да бъде намерен в зърнените закуски, соевите и оризовите напитки, както и в някои видове хранителни дрожди. Важно е да се четат етикетите, за да се гарантира, че получавате достатъчно B 12. Ако сте вегетарианец или веган, консултирайте се с вашия лекар дали трябва да приемате витамин B 12 допълнително, за да сте сигурни, че получавате достатъчно от него.

 

Кои витамини ви дават енергия и помощ при отслабването?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *