ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 важни съвета за пътуващите в чужбина диабетици

Пътуването до други държави осигурява много вълнения – нови обичаи, необичайни храни и екзотични наречия. Но както всяко едно приключение, и това крие потенциални предизвикателства. Преди да се отправите към далечни земи, диабетици, предприемете няколко лесни стъпки, за да подготвите безопасно и приятно пътешествие.

1. Ваксинирайте се отрано. Запазете си час при лекаря 6-8 седмици, преди да заминете. Попитайте дали се нуждаете от специални ваксинации, за да влезете в страната, която ще посещавате, и се погрижете за тях възможно най-скоро. За някои ваксини са необходими 2 седмици да подействат.

2. Потърсете си лекар зад граница, преди да тръгнете. Направете списък с лекари, които говорят вашия език, и го приберете в ръчния си багаж. Добре е да вземете и координатите на българското посолство или консулство в страната, която посещавате, в случай че имате нужда от помощ. Оттам могат да ви помогнат да намерите лекар.

patuvane diabet3. Научете някои основни фрази на чуждия език. Разговарянето с местните жители на родния им език, дори само за да кажете „Здравейте“ или „Приятен ден“, прави общуването по-забавно. Купете си разговорник и докато го изучавате, си съставете списък с изрази, които биха ви били полезни като: „Диабетик съм“, „Кръвната ми захар е ниска“ или „Нуждая се от портокалов сок“. Оставяйте по три празни реда в тефтера си към всеки израз, който записвате. На най-горния ред запишете израза на родния си език, на втория го изпишете на чуждия, а на третия – фонетично, буква по буква. Така ще ви е по-лесно да го произнесете, но ако човекът отсреща не ви разбира, можете просто да посочите преведения израз.

4. Разучете местните блюда. Кухните на различните култури могат да включват непознати храни и ястия със странни съставки. Докато четете за дестинацията, се образовайте и за местните специалитети. Потърсете предястия и десерти, които ще съвпаднат с хранителния ви режим, и упражнявайте произношението на тези храни (или си ги запишете в тефтер, който да носите със себе си в ресторанта), за да ги запомните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *