Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви минерали и витамини да приемат астматиците?

Здравословният хранителен режим е от изключителна важност при астма. За хората с ограничения в храните, които могат да приемат, и страдащите от различни чревни заболявания, е добра идея да вземат висококачествени добавки от мултивитамини и минерали. Oткрити са множество връзки между витамините, минералите и астмата.

Магнезий

Този минерал се среща в големи количества в морските дарове, варивата (особено в соята), ядките, пълнозърнестите продукти и тъмнозелените листни зеленчуци. Често се прилага интравенозно по време на астматичен пристъп. Той отпуска гладката мускулатура по лигавицата на дихателните пътища, като свежда до минимум спазмите, характерни за пристъпите. Нивата на магнезий при страдащите от заболяването често са ниски, което поражда все още недоказаното предположение, че пациентите трябва да приемат ежедневна доза от 200 до 400 мг магнезий под формата на хранителна добавка.

astma minerali i vitamini

Селен

Микроелемент, който се среща в почвата и се абсорбира от растенията по време на растежа им. Но понеже нивата му се различават значително в зависимост от местоположението на растението, е трудно да се определи количеството му в плодовете и зеленчуците. Това, което със сигурност знаем, е че той е ценен антиоксидант, че хората с недостиг на този жизненоважен минерал са с повишен риск от развитие на астма, а страдащите от заболяването имат много ниска концентрация на селен в организма.

Какво се случва, когато човек приеме хранителна добавка със селен (а той е хранително вещество, което най-добре се усвоява или като самостоятелна добавка, или като част от дневната доза мултивитамини и минерали)? Шведски учени провели експеримент и давали плацебо или добавка със 100 мкг селен дневно в продължение на 14 дни на две групи с общо 24 възрастни пациенти с астма. Оказало се, че приемащите селен показали значително подобрение на състоянието си.

Витамин В6

Често го наричат „енергийния витамин“ и той обикновено е с ниска концентрация в организма на страдащите от астма. Освен това нивото му се понижава и от медикаменти против заболяването като теофилин (теотард) и аминофилин (новфилин). Състоянието ви може да се подобри, като внесете в менюто си повече храни, богати на витамин В6 (банани, авокадо, пилешко и говеждо месо, риба и кафяв ориз) или като го приемате под формата на добавка.

До този извод стигнали учени при експеримент сред 76 деца, страдащи от астма, които пет месеца получавали по 200 мг витамин В6. Симптомите им се подобрили, а употребата на бронходилатори и кортизон спаднала. При друго проучване сред възрастни, вземащи 50 мг витамин В6 два пъти дневно, намалели честотата и остротата на астматичните пристъпи.

Молибден

Този минерал не се споменава често, но трябва да е известен на страдащите от астма. Среща се предимно във варивата, листните зеленчуци и карфиола и помага на организма да се прочисти от сулфитите – добавяни към храните химически вещества, които често провокират симптомите на заболяването.

Въпреки че има съвсем малко проучвания за употребата му при болни от астма, един прословут доклад от 1989 г. в медицински журнал описва как ежедневно прилагани инжекции с молибден в продължение на три месеца намалили трудностите при дишане на една жена и тя успяла да сведе употребата си на лекарства чрез инхалатори от четири на два пъти дневно. А австралийско проучване сред 1750 пациенти с астма установило недостиг на молибден при 41,5% от тях. И когато го добавили към менюто им, симптомите се подобрили.

Очевидно е, че съществува необходимост от солидни изследвания за вероятния ефект на хранителния режим, витамините, минералите и микроелементите върху алергични заболявания като астмата. За момента обаче е препоръчително да се придържате към балансирано хранене и да поддържате здравословно тегло.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *