ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пет скрити причини за хипертонията

Когато говорим за повишено артериално налягане, вниманието ни е насочено основно към състоянието на кръвоносните съдове.

1Ако това не е епизодично и се случва често, трябва да се вземат мерки и на първо място да се открие причината, поради която се получава опасното отклонение. Често тези причини са скрити и ние действително си мислим за високия холестерин и втвърдените, стеснени кръвоносни съдове, описват от kp.ru. Всъщност има най-малко пет други причини за високото ни кръвно налягане. Ето кои са те:

  1. Проблеми с бъбреците. Почти всяко бъбречно заболяване води до хипертонични пристъпи. Такова заболяване може да привлече вниманието със специфичните си симптоми – парене, болки, неспособност за контрол върху пикочния мехур. Възможните диагнози, с които се свързва хипертонията, са пиелонефрит, бъбречнокаменна болест, а при мъжете – и простатит. Не е изключено да са поразени кръвоносните съдове, обслужващи бъбреците, например дисплазия на бъбречната артерия или склероза при по-възрастните пациенти.
  2. Хормонални нарушения. Ако кръвният анализ покаже дефицит на калий и пациентът чувства мускулна слабост, в организма не достига хормонът алдостерон. Или друго: кръвното налягане се повишава на пристъпи, страдащият човек усеща сърцебиене, трепери и пребледнява, изпотява се, дефекацията е нередовна и затруднена, губи килограми. В този случай надбъбречните жлези не функционират нормално поради развитието на тумор.
  3. Възпаления и травми. Много заболявания на главния и гръбначния мозък са последвани от хипертония. Това може да се случи дори и след време и връзката между двата проблема да е доказуема. В такива случаи оказва положителен ефект лечението на основното, първично заболяване – така се повлиява и хипертонията.
  4. Контрацепция. При млади жени, които приемат противозачатъчни таблетки, се случват единични пристъпи на повишено артериално налягане. Това се причинява от естрогените в таблетките – те въздействат по такъв начин на 5-7% от жените, които са на таблетки анти-бебе. Ако хипертоничните пристъпи са чести, най-добре е да се обсъди с гинеколога корекция на лекарствената програма по негова преценка.
  5. Махмурлук. Често проявяван симптом при здрави хора след яка почерпка. Разпадът на алкохола причинява спазми на кръвоносните съдове в главния мозък, което води до хипертонични симптоми. В такива случаи помагат спазмолитиците – например спазмалгон, така съдовете се отпускат и артериалното налягане се понижава.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *