Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вижте кои са много разпространените митове за храната!

Липсват ли ви яйцата, от които сте се отказали, защото сте прочели колко са вредни? Или може би ядете сурови броколи, защото се страхувате, че ще унищожите всички ценни витамини, ако ги сготвите?

mitove-2-1Имаме добри новини. Вече можете спокойно да си приготвите яйца на очи и да си поръчате порция задушени броколи.

Отказахте ли се от кафето, защото причинява рак при лабораторни плъхове? Твърде жалко за плъховете… но вие си поръчайте спокойно една чаша.

Години наред хората вярваха в митове и погрешни схващания, че някои храни причиняват смъртоносни болести. И за нещастие набедените за вредни храни рядко се оказват тези, които не обичате. Несправедливи обвинения се сипят по адрес на любимите ви ястия. Според последните изследвания може да се окаже, че те са полезни за здравето ви. Едно проучване например открива, че жените, които пият до четири чаши кафе на ден намаляват риска от диабет с 47%.

Научете истината за някои широко разпространени и упорити митове за храните.

МИТ: Кафето предизвиква рак

Нека се спрем на едно от нещата, без които не можем сутрин – кафето. И то е понесло немалко несправедливи обвинения. Трудно е да се каже със сигурност кога точно са се появили първите съмнения в това, но през последните 50 години кафето няколко пъти е свързвано с думата „рак“. В края на 70-те години учените обявяват, че кофеинът е причина за появата на кисти в тъканта на гърдите. Това откритие разбуни духовете, защото жените с кисти на гърдите често развиват рак на млечната жлеза. След това, през 1981 година, друго изследване открива, че случаите на рак на панкреаса са по-чести при хора, които редовно пият кафе.

По-късно обаче учените решиха да потърсят връзка между кафето и тези видове рак, като приложиха по-усъвършенствани методи в изследванията си и не откриха такава. Други подобни изследвания също не намериха доказателства, че кафето причинява рак. Дори напротив, някои мащабни проучвания установиха, че кафето може да се окаже полезно. Например резултатите от 17 изследвания, проведени между 1990 и 2003 година доказват, че рискът от рак на дебелото черво е с 24% по-малък при хора, които редовно пият кафе (включително и безкофеиново) и чай.

Според последните изследвания кафето предпазва от болестта на Паркинсон и дори от диабет тип 2. Някои хора се притесняват, че прекалената консумация на кофеин ще повиши кръвното им налягане. Действително кафето може да направи това, но според едно изследване на 155 000 жени любителите на кафе не са застрашени от хронична хипертония.

eggs-2МИТ: Яйцата са вредни

Това е класически пример как добрите намерения на науката я отвеждат в ада. В продължение на години експертите предупреждаваха, че яйцата са вредни за здравето. И наистина, те са сред най-големите източници на холестерол, а всички знаем, че холестеролът запушва артериите, което, от своя страна, означава, че яйцата увеличават риска от инфаркт и инсулт.

Да, но не съвсем.

Много изследвания разбиват тази теория на пух и прах. Прочутото изследване на сърдечносъдовите заболявания „Фрамингам“, което открива, че високият холестерол причинява инфаркт, не намира връзка между яйцата и болестите на сърцето. Друго изследване на над 117 000 мъже и жени също не успява да докаже, че съществува повишен риск от инфаркт при хора, които ядат до едно яйце на ден.

Как е възможно това? Оказва се, че едва около 25% отхолестерола в кръвта идва направо отхраната. Другите 75% се синтезират в черния дроб и то вследствие на повишена консумация на хамбургери, понички, тлъсти меса и колбаси и други източници на наситени мазнини, чието съдържание в яйцата е ниско. В яйцата има и много полезни съставки, които могат да поправят пораженията, нанесени отхолестерола: ненаситени мазнини, фолат, витамини от групата В и минерали. В търговската мрежа се предлагат дори яйца, обогатени с полезните омега-3 мастни киселини.

Яйцата могат да са част от балансиран хранителен режим. Холестеролът няма да скочи до небето, ако си позволявате по две яйца на ден. Само не забравяйте, че всяко яйце съдържа около 200 мг холестерол. Диетолозите препоръчват да се приемат не повече от 300 мг холестерол на ден – така че трябва да изберете между омлет и бекон или пържени картофи.

Яйцата не са единствената високохолестеролна храна, която впоследствие е реабилитирана. През 90-те се оказа, че скаридите, които дълго се смятаха за силно повишаващи холестерола, имат нищожен ефект върху нивото му.vino-2

МИТ: Ако редовно пиете червено вино, ще предпазите сърцето си

С други думи, това е така нареченият „френски парадокс“: при французите инфарктите и инсултите са по- малко, отколкото при американците, въпреки някои вредни навици. (Пушат много повече цигари и да не забравяме, че именно те са откривателите на пържените картофи.) Някои изследователи предполагат, че любовта на французите към виното, особено към червеното вино, отчасти обяснява липсата на сърдечносъдови заболявания. Звучи логично, защото червеното вино е с високо съдържание на фитохимикала ресвератрол, който е силен антиоксидант и намалява възпаленията.

Оказва се, че съдържанието на алкохол в червеното вино, в бялото вино и бирата, е причина за полезното им действие върху сърдечносъдовата система. Мащабни проучвания сред населението показват, че повечето хора извличат полза от редовната консумация на умерени количества алкохол. Учени от Харвард помолили 38 000 мъже да опишат навиците си за консумация на алкохол, а след 12 години направили анализ на наблюденията. Оказало се, че при мъжете, които пият средно по едно-две питиета на ден, рискът от инфаркт е с 37% по-малък, отколкото при мъжете, които рядко или никога не приемат алкохол.

Алкохолът (независимо под каква форма) повишава добрия HDL холестерол и намалява опасността от образуване на съсиреци. Но не бива да приемате повече от една-две алкохолни единици на ден (една за жените и две за мъжете). Това няма да ви навреди, а ще бъде от полза за здравето ви.

zehtin-2МИТ: Храните с намалено съдържание на мазнини са по-полезни

Когато става въпрос за млечни продукти и някои видове месо, можете да се доверите на следното правило: колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Но това невинаги важи за други храни. Ще дадем пример с подправките за салата. Ако се опитвате да отслабнете, смяната на пълномасленото олио с нискомаслено е добър избор. Неправилно е обаче да изключвате мазнината изцяло.

Подправянето на салатата и гарнитурите със здравословни мононенаситени мазнини, като зехтин и рапично олио, може да ви предпази от сърдечносъдови заболявания. Изключването на всички мазнини лишава организма от важна защита срещу болести. Без нея храносмилателната система не може да усвоява важни хранителни вещества от зеленчуците в салатата.

Учени от Университета в Айова демонстрирали този феномен чрез следния опит. Те предложили на доброволци три различни салати. Всяка била приготвена от маруля, спаначни листа, настъргани моркови и чери домати. Първата обаче била подправена с обезмаслено олио, втората с полуобезмаслено, а третата с пълномаслено олио. Учените вземали кръвна проба от участниците след всяка изядена салата и измервали нивото на каротеноидите в кръвта. След първата салата в кръвта на участниците били измерени нищожни количества каротеноиди (бета-каротин и ликопен). Полуобезмасленото олио леко подобрило положението, но най-високи нива на ценните вещества били измерени след консумацията на третия вид салата, подправена с пълномаслено олио. Това, разбира се, не означава, че трябва да прекалявате с мазнината – една-две супени лъжици са достатъчни.surovi-2

МИТ: Суровите плодове и зеленчуци са по-хранителни

Зеленчуците и плодовете са най-полезни, ако се консумират в естественото им състояние. Звучи логично. Но някои почитатели на суровоядството стигат до крайности, като отказват да ядат дори грах, ако е преминал през топлинна обработка.

Теорията, че храната губи хранителната си стойност при готвене, не е напълно вярна. Защитниците на суровата храна изтъкват, че високата температура унищожава ензимите, които помагат за по-лесното усвояване на хранителните вещества. Това е така, но, от друга страна, топлинната обработка разгражда влакнините и улеснява преминаването им през храносмилателната система. Ако сте от хората, които живеят само на сурови зеленчуци и плодове, внимавайте, защото това хранене може да ви изиграе лоша шега. Германски учени изследвали 201 мъже и жени, които се хранели само със сурови храни, и открили, че нивата на холестерола и триглицеридите са се понижили, но заедно с тях спаднал и добрият HDI-холестерол, а освен това се повишило нивото на хомоцистеина (аминокиселина, смятана за причинител на инфаркт и инсулт).

През последните години учените са установили, че при готвенето се увеличава съдържанието на някои полезни съставки в определени плодове и зеленчуци. Например в кетчупа има от пет до шест пъти по-голямо количество от антиоксиданта ликопен, отколкото в суровите домати, което го прави мощно средство срещу рак на простатата.

Високата температура при готвене наистина унищожава някои от хранителните вещества в пресните зеленчуци, особено водноразтворимите витамини. Топлинната обработка на плодовете и зеленчуците намалява съдържанието на витамин В, витамин С и фолат. Но от друга страна, се повишава силата на антиоксидантите на зеленчуци като сладката царевица и морковите.

zamrazeni-2МИТ: Замразените и консервираните плодове и зеленчуци са по-малко хранителни от пресните

Пресните плодове и зеленчуци наистина са по-хранителни от замразените и консервираните, но само непосредствено след откъсването им. Много често стоката, предлагана в магазините, е пътувала дълго време (дни и дори седмици), опакована в щайги. При транспортирането и съхранението на зеленчуците и плодовете естествените ензими в тях се отделят в околната среда и хранителната им стойност намалява.

При замразяването на плодовете и зеленчуците непосредствено след откъсването им голяма част от витамините и минералите се запазват. „Хранителните вещества буквално се запечатват в тях при замразяването им“, казва д-р Дъглас Арчър, професор по хранителни науки към Университета на Флорида. Изследване на Университета на Илинойс, проведено през 1992 година, открива, че замразеният зелен фасул съдържа двойно по-голямо количество витамин С от пресния, продаван в търговската мрежа. Противно на възприетите представи, консервирането не лишава плодовете и зеленчуците от много хранителни вещества. Топлинната обработка обаче намалява съдържанието на някои витамини, а при определени храни, като спанака и тиквата, консервирането запазва витамин А много по-добре.

За съжаление вкусовите им качества значително се променят. Няма как да не направите разлика между пресните и замразените ягоди, но в последните години технологията за замразяване е отбелязала значителен напредък.yadki-2

МИТ: Ядките са калорични – консумирайте ги умерено

И да се лишите от вкусна и здравословна храна? Няма никакво съмнение, че ядките съдържат много мазнини, но те са от полезния тип. Печените фъстъци, например съдържат от три до четири пъти повече мононенаситени мазнини, отколкото наситени. Последните изследвания предполагат, че ядките дори могат да ни помогнат да отслабнем.

Учените вярват, че мазнините в ядките засилват усещането за ситост, а при усвояването на протеините се изгарят допълнителни калории. Изследване на британски учени е доказало, че високопротеиновите храни предизвикват отделянето на хормон, който намалява чувството за глад.

Високата концентрация на здравословни мазнини в ядките ги прави чудесно средство за засищане на глада, без да се повишава нивото на холестерола и другите мазнини в кръвта. Ядките са и отличен източник на влакнини и много други полезни елементи, сред които витамин Е, магнезий, фолат и мед. Неслучайно хората, които ги консумират в големи количества, обикновено са в блестящо здраве. Например жените, които консумират по шепа ядки през повечето дни от седмицата, са с 35% по-малко застрашени от инфаркт от онези, които ги избягват, сочат резултатите от харвардско изследване на 80 000 медицински сестри. Обичате ли сандвичи с фъстъчено масло? Хапвайте по един пет дни в седмицата (за предпочитане с пълнозърнест хляб) и ще намалите риска от диабет от втори тип с 21%.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *