ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лошият сън провокира преяждане, диабет и сърдечни неприятности

Лошият сън е катастрофа за здравето. Той обърква синтеза на хормоните и влияе на апетита

 

сън Колкото си по-сънлив, толкова по-мазна и по-сладка храна поемаш. Ако си уморен и нямаш желание да се напрягаш, рискът да получиш травма при физическо усилие се увеличава с 33%. Лошият сън повишава и риска от сърдечен удар и диабет.

За съжаление спането е обрасло с предразсъдъци. Един от тях е, че трябва да се спи по 8 часа на ден. Но това е вярно само относително, то не е норма. Спането е като ръста на човека – зависи от гените.

Всеки има своя сън, така че от 3 до 11 часа сън се смята за нормално.

Друг предразсъдък е, че лишаването от сън дни наред може да се навакса. Да, можеш да си лягаш малко по-рано и да спиш малко по-дълго, но това само частично подобрява нещата. Идеята да будуваш цяла седмица и да си отспиш през уикенда е заблуда.

Безсънието е мъчение. Колкото повече човек се напряга да заспи, толкова по-трудно му е. Не е възможно е да си наложиш да заспиш. Ето защо, ако не си заспал 30 минути след лягане, по-добре стани и се заеми с нещо, докато ти се доспи.

В спалнята трябва да е хладно, тъй като при сън телесната температура спада с половин градус. Вечер човек не бива да преяжда и да пие алкохол, тъй като тялото изгаря калориите от тях и се загрява тъкмо когато не трябва.

30 минути преди лягане компютърът, лаптопът, таблетът и телевизорът трябва да се изключат. Те пречат на мозъка да се отпусне. Излъчваната от тях синя светлина потиска синтеза на хормона мелатонин, нужен за заспиване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *